20
Пон, Сеп
22 Нови статии

Икономика
Инструменти
Шрифт

Основната част от пациентите идват само при пулпити, когато болката вече е нетърпима, каза д-р Вакарелска. Преди да прибегнат до зъболекарската помощ нашенци пиели аулини, нимезили, течни аналгини, докато могат да издържат. Отивали в кабинета чак когато вече не се издържа.

Според местни стоматолози стагнацията при тях започнала да се усеща през пролетта. Работата постепенно намаляваше, а през лятото и есента броят на пациентите драстично падна, обясни зъболекарка. И парите ни сменяха, и Жан Виденова зима изкарахме, но толкова тежко положението не е било, хората просто нямат пари, за да си лекуват зъбите, допълни тя.

Повечето пациенти отивали в кабинетите, когато вече зъбът не може да се пломбира и трябва да се извади. Ако пък имало възможност да се спаси с по-продължително лечение, което ще излезе по-скъпо, отколкото да се извади, категорично отказвали. Понякога предупреждавам пациентите, че имат и други зъби за лечение, които скоро ще започнат да ги болят, но хората отговарят, че нямат пари, обясни стоматолог. Услугите на тукашните зъболекари вече не ползвали и гърците, които преди бяха доста голяма част от пациентите им.

Засегнати от кризата са и зъботехниците. Коронки и мостове вече почти не се правят. Хората рядко заделят пари за тях, обикновено когато става въпрос за преден зъб, чиято липса е крайно неестетична за усмивката на човек. Работата ни намаля може да се каже с три четвърти, каза тукашният зъботехник Стоян Вълев. По думите му положението през август, септември и октомври е много тежко. От 33 години се занимавам с това, но толкова труден период не съм запомнил, каза Вълев. Причината безспорно е кризата, хората нямат пари, гледат да сложат нещо на масата, останалото е на заден план, коронките и мостовете вече са лукс, допълни той. Негови колеги от Варна му споделили, че в лаборатория с пет зъботехници се правели едва 2 коронки на месец. Материалите се вдигат непрекъснато, а нашите цени не са променяни от три години, обясни Вълев. Обикновената корона струва около 60 лв., а металокерамичната – 120 лв. Обикновената протеза е 180 лв., но има и по-специални, които са по-скъпи. Преди съм правил мостове от 14 зъба, сега такава поръчка не съм получавал от 1 година, каза дългогодишният зъботехник. Големи конструкции вече не се правят, само по някоя и друга коронка и няколко протези, това е, обясни той.

Елена МИХАЛЕВА