17
Пет, Сеп
17 Нови статии

Икономика
Инструменти
Шрифт

Преди години потреблението на населението в общината е било около 5 000 кубика. Тази година е над 9 000 кубика. Има изключително голямо търсене, заявките валят, а нямам в наличност и не мога да ги изпълня, каза Васил Бозев, собственик на ЕТ „Марияни – Васил Бозев“. Фирмата му е един от основните снабдители в общината, като пласира и в други райони на страната. Доставя дърва на място и на добра цена. В момента имам поръчки от Капитан Андреево, Сива река, Мезек, но нямам дърва, връщам хора и от Свиленград, каза Бозев. Той е имал на склад около 8 000 кубика от миналата година, които е пласирал. Добил е и нови, които също бързо са свършили. Положението е такова и при другите доставчици, които в общината са 7-8. Има и други села в общината, където липсва дървесина. В Свиленград също има неосигурени. По думите на Бозев свиленградският лесофонд вече се е изчерпал. Така забавилите се с поръчките могат да останат без суровина за печките си. След Нова година ще се обявят други търгове и тогава ще могат да се добият нови количества.

В момента в общината се търсят около 3 000 кубика дърва, но тази суровина я няма на пазара, каза Бозев. Положението е такова не само тук, но и в цялата страна, дървата в момента са злато, допълни той.

Търсенето е огромно, тъй като дървата си остават най-евтиното гориво. По калории 1 тон донбаски въглища се равняват на близо 2 тона дърва, отоплението с които излиза доста по-евтино.

В тукашните складове за твърдо гориво дървата вървят по 130-140 лв. за тон. Брикетите се продават по 184-200 лв. тон, а донбаските въглища – около 300-330 лв. за тон. От единия търговски обект казаха, че имат доста клиенти, които си взимали само по 1-2 чувалчета брикети и след като ги изразходвали се зареждали отново. Хората нямат пари, иначе кой не иска да си купи въглища за цялата зима и да е спокоен, каза местният търговец.

Засега са малцина гражданите, които ще използват синьото гориво през този отоплителен сезон. Както „Старият мост“ писа, първите потребители на дружеството „Свиленград газ“, които имат вътрешни инсталации, са 7 общински обекта, комплекс „Романтика“, хотел „Свилена“ и един битов абонат. Подадени са 39 заявления за присъединяване към мрежата. С проекти пък разполагат 28 домакинства, които до началото на отоплителния сезон ще станат клиенти на дружеството.

СМ