24
Пон, Ян
22 Нови статии

Икономика
Инструменти
Шрифт

Гадоначалникът на Любимец заяви пред регионален ежедневник, че в момента общината не е в цветущо финансово състояние. Заложените в началото на годината приходи много трудно можели да бъдат достигнати. През деветмесечието били събрани 50 % от очакваните данъчни приходи и едва 30 % от неданъчните, което практически провалило цялата инвестиционна програма. Друга антикризисна мярка било спирането на уличното осветление на места. Така се спестили доста пари, но се създали и проблеми на жителите, затова сега предстояло осветлението на града отново да се пусне. Според любимчани обаче улично осветление няма в целия град. Често бил прекъсван и токът в сградата на ОбА поради неплатени сметки. Хората се оплакват и от липсата на контейнери за изхвърляне на сметта. Сметопочистващата фирма си е прибрала съдовете, казаха любимчани, които се чудят къде да изхвърлят боклуците си. От общината обясняват, че причината са проблеми между „Титан“ и „Екопак“, като се очаква скоро да бъдат доставени нови контейнери. Запознати обаче твърдят, че най-вероятно общината има неразплатени сметки със сметопочистващата фирма.

Че община Любимец е във финансов колапс „Старият мост“ писа в края на август. Тогава също имаше проблеми с уличното осветление и извозването на сметта, а Би Ти Ви съобщи, че просрочените задължения са около 1 млн. лв.

На предишното заседание на Общинския съвет пък е бил отчетен дефицит в размер на 2,5 млн. лв. Това е повече от една трета от гласувания в началото на годината бюджет за 2010 г. в размер на 5 410 000 лв. Предвидените данъчни постъпления бяха 310 000 лв., а неданъчните приходи – 1 620 000 лв. Целевата субсидия за капиталови разходи на община Любимец е 158 500 лв.

СМ