27
Съб, Ное
22 Нови статии

Икономика
Инструменти
Шрифт

Министър-председателят  е обяснил защо няма да реализираме проекта. Жителите на Бургаски регион не искат тръбата, освен това може да възникне проблем, подобен на този с петролния разлив в Мексиканския залив, защото заливът е тесен, а морето е бурно. Това  каза Борисов след срещата в резиденцията на испанския посланик.

"Проектът за петролопровода Бургас-Александруполис е икономически неизгоден и аз съм убеден, че никой няма да сложи подпис в негова подкрепа – заяви премиерът. - Много ясно сме казали, че все още няма международна екологична оценка, тъй като този проект попада в "НАТУРА 2000". Разбира се, безспорен е и фактът, че нито една от трите страни не е заложила пари в бюджета си, нито пък прави нещо по въпроса", подчерта Борисов.

"Ако отидем сега на магистрала "Тракия", ще видим, че тя се строи, но ако отидем на "Бургас-Александруполис" - там няма нищо, само ливади и гори, аргументира се министър-председателят. Според него, важно е какво мислят българските граждани и потребителите.

Противник на проекта в лицето на свиленградската общественост обаче Борисов няма да намери. Кметът инж. Георги Манолов е твърдо „за“ Бургас – Александруполис. Той и местните депутати Славка Желязкова и Васко Арнаудов бяха в състава на 80 – членна българска делегация, която посети Санкт Петербург по покана на създадената за проекта компания „Транс Болкан Пайплайн BV“. Там гостите са разгледали и получили информация за работата на „Спецморнефтепорт“ - Приморск. Гражданите на общината пък не проявяват открит интерес към петролопровода на организираните обсъждания.

СМ