24
Пон, Ян
22 Нови статии

Икономика
Инструменти
Шрифт

На практика проектът за жп линията "Пловдив-Свиленград", който струва около 300 млн. евро, е неспасяем. Все още има неприключили отчуждителни процедури по трасето, въпреки че модернизацията на релсовия път трябва да приключи в края на 2010 година.
Европейската комисия категорично е отказала да удължи срока за проекта и е посъветвала страната да го включи към ОП “Транспорт“, за да се облекчи частично държавният бюджет. Това е и станало миналата седмица по време на заседанието на управляващия орган на оперативната програма. Вече жп линията е вкарана във финансирането за програмния период до 2013 г. и така в най-лошият случай страната ни ще загуби 70 млн. евро от ИСПА. Оптимистичният вариант е за двойно по-ниска сума.

Преди месец министър Александър Цветков даде старт на проекта за реконструиране и електрификация на жп линията между Свиленград и турската граница. Още тогава той каза, че България ще загуби до 70 млн. евро заради забавянето на ремонта на жп линията в участъка между Първомай и Свиленград.

СМ