18
Пон, Окт
21 Нови статии

Икономика
Инструменти
Шрифт

Със закриването на безмитната търговия през 2008 година в Свиленград са загубили работата си над 150 души, като 95 са получили уведомления за масово уволнение. В мотивите си Манолов изтъква, че в условията на икономическа криза създаването на работни места, увеличаване на приходната част от данъци и осигуряване на свеж ресурс във валутната система чрез стимулиране на експорта, би било добра антикризисна мярка.

Кметът на Свиленград отправя предложение държавата да преразгледа решението си и да се възобнови дейността на безмитните оператори по сухопътните граници на България. Това да стане при гарантирани печалби за държавата и упражняван стриктен контрол върху дейността им в съответствие с европейските норми и изисквания за безмитна търговия.

Както е известно, безмитните обекти на ГКПП Капитан Андреево бяха четири – бензиностанцията на Фуат Гювен и магазините „Кореком Принцес“, „Аидатур“ и „Трансимпекс“. Те бяха запечатани от митницата точно в 24 часа на 9-и срещу 10-и юли 2008 г.

Наскоро пък кметът Манолов предложи на премиера Бойко Борисов индустриалната зона, изграждана от общината до бившето селскостопанско летище по пътя за Момково, и бившата безмитна зона, която миналата година влезе в Национална компания „Индустриални зони“, да се обединят.

СМ