20
Чет, Юни
8 Нови статии

Фирмата на братята Бойко и Христо Яневи е свръхзадлъжняла, не изплаща борчове за милиони

Дело за обявявяване на фирма „Вита фуудс” ООД в несъстоятелност тръгна на 10 май в Хасковския окръжен съд. Процесът срещу фирмата на свиленградските бизнесмени Бойко и Христо Яневи е възбуден по жалба на 7 нейни кредитори, които имат да вземат милиони левове. Откриването  на производство по несъстоятелност е поискано от „Българско сирене” ООД –Харманли миналата година. В търговско отношение от септември 2008 г.  „Вита фуудс” почва да трупа задължения, които не погасява, пише ищецът /харманлийската фирма доставя на свиленградската трошено сирене и  извара/.

Държавата да възобнови дейността на безмитните магазини като антикризисна мярка. Това предложение е направил кметът на Свиленград инж. Георги Манолов до министър-председателя Бойко Борисов и до Министерски съвет.

Близо година и половина работниците не са получавали заплати, тръгнаха съдебни дела

На пръстите на едната ръка вече се брои персоналът на Свободна зона – Свиленград. Едва  пет души от администрацията останаха да се трудят в бившето проспериращо дружество, след като в края на април напуснаха охранители и склададжии. Доскоро щатът наброяваше 12 служители, но поради липсата на заплащане за труда им, няколко напуснаха.

5, 6 млн. лв. взема Свиленград за ремонт на ВиК мрежата в центъра

Съгласието си общината да тегли нов заем даде общинският съвет на редовното си заседание в четвъртък. 14 местни депутати подкрепиха предложението на кмета на Свиленград инж. Георги Манолов да се поеме общински дълг чрез емисия на ценни книжа в размер на 2 812 000 евро. С тези пари щял да се направи „основен ремонт на водопровод в централната градска част“. Заемът е за 10 години при7,5 % лихва.

Безработицата в общините Свиленград, Любимец и Ивайловград бележи лек спад през април, сочат данните от тукашното бюро по труда. Отчетеното за миналия месец ниво е 10,74 %, докато през март е било 11,06 %. Според специалисти понижението се дължи на сезонната заетост.

За 4 години осем пъти е намалял делът на общината в областната икономика

Община Харманли изпреварва Свиленград по икономически показатели. Това сочат данните, изнесени от директора на Териториалното статистическо бюро в Хасково Наско Нанев. На брифинг в четвъртък Нанев съобщи, че на община Свиленград се падат едва 1,4 процента от реализацията на стоки и услуги в областта през първото тримесечие на годината.

45 митничари се водят на трудовата борса като търсещи работа лица към 31 март. Това съобщиха от дирекция „Бюро по труда“-Свиленград. Не очакваме да се регистрират други бивши служители на митницата, тъй като някои от тях са възстановени от Инспекцията по труда, а други сигурно са си намерили работа, обясниха от трудовата борса.