20
Чет, Юни
8 Нови статии

Невиждан ръст в търсенето на дървесина. В момента най-евтиното гориво е кът, по-ценно е от златото

Страхотно търсене на дърва за огрев отчитат тази година фирмите-доставчици. Регистрира се огромен ръст в потреблението. 80 % от населението на общината през тази зима ще се отоплява на дърва, които в кризата си остават най-евтиното гориво. Това е минимум с 20 % повече от лани и с близо 50 % повече от по-предишни години, когато се използваха електричеството и нафтата.

12 % съкращения в администрацията. Общината продължава да затъва финансово

От 1 ноември Общинската администрация в Любимец минава на 4-дневна работна седмица. Това е една от антикризисните мерки, които бяха одобрени на заседание на Общинския съвет, провело се в сряда. Местните парламентаристи решиха също да се извършат съкращения на 12 % от работещите в ОбА и структурите към нея. Кметът Янко Кючуков уточни, че се надява по този начин да се спестят средства. Според някои общински съветници обаче така няма да се стигне до значителни икономии, тъй като при съкращенията щели да се засегнат и незаети щатове.

120 фирми от цялата страна са подали заявления за участие в традиционния свиленградски есенен панаир, който ще се проведе от 20 до 26 септември. Това съобщи Костадин Костадинов, главен експерт в дирекция „Общинска собственост и регионално развитие“ в ОбА. Интересът е по-голям от миналата година, повечето от фирмите са традиционни участници, но има и такива, които ще дойдат тук за пръв път, каза Костадинов.

Питейната вода в Свиленград няма да поевтинее след мащабния ремонт на ВиК мрежата. Очакванията, че след подмяната на тръбите авариите ще секнат и загубите на живителната течност ще се сведат до минимум, което пък ще доведе до по-ниски сметки, са напразни.

„Д банк“ ще поеме обслужването на банковите сметки на общината, научи „Старият мост“. Информацията бе потвърдена от зам.-кметът по финансовите въпроси Мария Костадинова. От 1 октомври всички сметки на общината ще се обслужват от „Д банк“, каза Костадинова. Вече сме уведомили Министерството на финансите, каквито са изискванията, допълни тя. В „Д банк“ преминават и сметките на училищата и детските градини, които са второстепенни разпоредители.

Разградската фирма „Антора“ започна благоустрояването на четири терена по проект „Рехабилитация на обществени зелени площи в Свиленград“ по Програмата за развитие на селските райони, финансирана със средства от ЕС. В момента гастролиращите строители усилено облагородяват двора на църквата „Живоприемний източник“ в Гебран.

Повече от месец улиците останали без осветление, сметта не се извозвала

Община Любимец е пред фалит, съобщи репортаж на Би Ти Ви, излъчен в новинарската емисия на телевизията в понеделник. От два месеца служителите на ОбА не са получавали заплати. Заради липса на пари месец и половина градът е без улично осветление, а уличните контейнери за боклук са препълнени поради прекратено сметоизвозване, разказва репортажът на телевизията.