27
Вт, Фев
22 Нови статии

Икономика
Инструменти
Шрифт

Расте броят на декларациите, подадени с ПИК

Над 2,5 млн. лв. е възстановил до момента офисът на НАП в Хасково на физически лица заради различни данъчни облекчения, съобщават от Агенцията. Средствата са постъпили по сметките на над 4000 жители на областта с право на данъчно облекчение, най-често – за деца под 18 годишна възраст. Сред ползваните възможности за намаляване на дължимите данъци са още: ремонтни дейности в жилището, ползван ипотечен кредит от млади семейства, удостоверение за намалена работоспособност, сключена застраховка „Живот“ и др.

Подадените документи с право на данъчни облекчения се обработват и разглеждат приоритетно, съобщават още от НАП в Хасково.

От приходната агенция напомнят, че най-бързо и лесно подаването на данъчни декларации става онлайн с персонален идентификационен код (ПИК) или с електронен подпис (КЕП), без да е необходимо посещение на място. Документи могат да се подават и на гише в осем пощенски станции в областта, както и чрез пощенски оператор като писмо с обратна разписка.

Само за 2 седмици от старта на услугата на НАП „предварително попълнена данъчна декларация“ в офиса в Хасково по електронен път са подадени близо 5 400 формуляра, повечето от които с ПИК. Броят на документите, получени онлайн, е вече 75% от общия и продължава да расте заради удобството на предварително попълнената декларация и възможността тя да се изпраща от клиентите в удобно за тях време, коментират от Агенцията в Хасково.

Допълнителна информация за подаването на декларации, плащането на дължими суми и ползването на различни данъчни облекчения може да се получи в сайта на НАП и на телефон 0700 18 700 на цена, според тарифите на съответния оператор.