Икономика
Инструменти
Шрифт

Малко над 4 милиона лева е декларираният дивидент през 2022 година от дружества в област Хасково, съобщават от местния офис на Националната агенция за приходите. Според данъчните, има връзка между проведената от НАП кампания спрямо дружествата с нелогично високи касови наличности и интензивното изплащане на дивиденти от страна на фирмите.

От офиса на НАП в Хасково припомнят, че две поредни години Агенцията провежда кампания за проверка на касови наличности – сумите, отчитани счетоводно като налични в касите на фирмите. През 2022 г. бяха инспектирани над 2500 дружества в страната, посочили в годишните си финансови отчети за предходната година, че държат в брой над 100 хил. лева. Само в област Хасково, от началото на тематичните кампании досега, са проверени повече от 130 юридически лица.

В резултат на активната контролна дейност от страна на приходната агенция, местни фирми са декларирали и разпределили през миналата година 4 080 000 лв. дивидент и са внесли дължимия данък върху него.

От НАП обясняват, че фиктивната касова наличност най-често се получава, когато собствениците на юридически лица извършват за сметка на компаниите разходи за лични цели – скъпи покупки, луксозни почивки и други, за които липсват счетоводни документи или системно теглят от банковите сметки суми, които не се изразходват за дейността на дружеството. Счетоводителите отчитат тези пари като фиктивна касова наличност, но при проверка от страна на НАП парите не могат да бъдат представени. Законът дава възможност на юридическите лица да разпределят дивидент към физическите лица, които са собственици, като заплатят дължимия за това 5% данък, припомнят от приходната агенция.

Друг видим ефект от контролната кампания на НАП е, че все повече счетоводни кантори отказват да правят неправилни счетоводни операции, свързани с касова наличност.