18
Чет, Юли
34 Нови статии

Икономика
Инструменти
Шрифт

Националната агенция за приходите в Хасково добави към бюджета над 600 хил. лв. за първите девет месеца на годината, след продажби на активи, реализирани от публичните изпълнители от дирекция „Събиране“. Това са недвижими имоти, превозни средства и вещи, обявени на търг, заради неплатени данъчни, осигурителни и други задължения на досегашните им собственици. Със средствата от проведените търгове се погасяват изцяло или частично дългове към НАП и други взискатели като КАТ, общини, съд и др., поясняват от офиса на приходната администрация в Хасково.

Половината сума или малко над 300 хил. лв. са събрани от продадени недвижими имоти, уточняват още от офис на НАП Хасково. С нови собственици са също: леки и товарни автомобили, ремаркета, машини и съоръжения за производството, както и различни дребни движими вещи. Приходите към бюджета са от общо 44 търга, проведени от началото на годината до края на месец септември, а в момента НАП предлага два леки автомобила Mercedes със забележки, гараж в Хасково, както и два товарни автомобила Ford и Renault, сравнително нови.

Всяка продажба с подробностите към нея: характеристика и снимки на актива, състояние, първоначална цена, срокове за подаване на ценово предложение и срокове за внасяне на депозит за участие в търга, се публикува в електронния Портал за продажби на НАП: https://sales.nra.bg/. Активите са групирани в 4 основни категории, а към всяка обява има телефон за контакт с публичния изпълнител, водещ продажбата.

От офиса на НАП в Хасково коментират, че все повече длъжници се стараят и успяват да погасяват задълженията си преди да се стигне до продажба. Само миналия месец физически лица са внесли близо 360 хил. лв. просрочени данъци и осигуровки, за да се избегне търг на запорирано тяхно имущество.

Данъчните препоръчват, за да не стига до подобни действия от страна на публичните изпълнители, при затруднение в плащането на дължими данъци и осигуровки, гражданите и фирмите да се свързват своевременно с дирекция „Събиране“.