01
Съб, Окт
28 Нови статии

Икономика
Инструменти
Шрифт

Три пъти по-голям сега в сравнение с миналата година е интересът към декларирането на доходи в НАП, съобщават от офиса на Агенцията в Хасково. Ако към 20 януари 2021-та подадените годишни данъчни декларации за доходи са били 105, то тази година към същата дата те са 326.

Новите, в пъти по-високи облекчения за деца, са водещи в приетите декларации. 80 на сто от общия брой формуляри са именно за възстановяване на суми заради едно или повече непълнолетни деца. 188 лица са побързали да подадат документите си лично в офиса на НАП в Хасково. 136 са го направили чрез интернет с персонален идентификационен код (ПИК) или с електронен подпис (КЕП). Вече са получени и 2 декларации по пощата, опликовани като писма.

От приходната администрация напомнят, че най-бързо и лесно подаването на данъчни декларации става онлайн с ПИК или КЕП, без да е необходимо посещение на място. През март лицата, притежаващи персонален идентификационен код, ще могат да подават и предварително попълнена данъчна декларация за доходите си, която ще бъде достъпна чрез електронните услуги на НАП.

От офиса в Хасково уточняват още, че документите за прилагане на данъчни облекчения за деца се разглеждат приоритетно. Формулярите се проверяват и ако условията са изпълнени, в срок до един месец от датата на подаване на декларациите, на лицата ще бъдат възстановени надвнесените суми за непълнолетните им деца. По този повод, от НАП съветват всички родители, които ще ползват данъчни облекчения за деца, да проверяват дали имат неплатени задължения към държавата и при наличие на такива първо да ги платят, след което да подават документи.

Срокът за деклариране на доходите тази година е 3 май или първият работен ден след законовия срок 30 април, който е неработен ден. В същия срок, до 3 май, следва да се внесат и дължимите данъци, декларирани в декларациите.

Допълнителна информация за подаването на декларации, плащането на дължими суми и ползването на различни данъчни облекчения може да се получи в сайта на приходната агенция www.nap.bg и на телефона на Информационния център на НАП 0700 18 700 на цена според тарифите на съответния оператор.