23
Пон, Май
29 Нови статии

Икономика
Инструменти
Шрифт

До края на декември родителите на деца и на деца с увреждания могат да ползват по-високите данъчни облекчения чрез работодателя си по основно трудово правоотношение, напомнят от офиса на НАП в Хасково. За целта те трябва да подадат декларация пред него в срок до 31 декември тази година. В този случай работодателят може да им възстанови до края на януари 2022 г. удържания в повече данък за 2021 г.

Данъчната отстъпка е значително по-висока в сравнение с предходни години и се прилага еднократно само за доходите от 2021 г. Изчислението на сумата за получаване се прави въз основа на облагаемите доходи на родителите през 2021 г. Сумите, с които е възможно да се намали общата годишна данъчна основа при ползване на данъчно облекчение за деца са: 4500 лв. за едно дете, 9000 лв. за две деца и 13 500 лв. за три и повече деца, като родителите ще получат съответно до 450 лв. за едно дете, до 900 лв. за две и до 1350 лв. за три и повече деца.

За отглеждане на едно дете с увреждания намалението за тази година е в размер на 9000 лв., а сумата за получаване е до 900 лв. Родителите на деца с 50 и с над 50% увреждания обаче имат право да ползват и двете данъчни облекчения (облекчението за дете със сума за получаване до 450 лв. и това за дете с увреждане със сума за получаване до 900 лв.) Двете данъчни облекчения се сумират и така общият им размер може да достигне сума за получаване до 1350 лв.

В НАП в Хасково има информация, че близо 1000 родители са подали декларации пред работодателите си и ще получат полагащите им се суми от тях. Когато по обективни причини, работодателят не е в състояние да възстанови на своите служители облекчението до 31 януари на 2022 г., може да ги насочи да ползват данъчните облекчения за деца чрез работодателя на другия родител или чрез НАП с подаване на годишна данъчна декларация. Ако се ползва чрез НАП, това може да стане в рамките на данъчната кампания по деклариране на доходите в срок от 10 януари до 3 май 2022 г., като паричните суми ще бъдат възстановени след проверка от приходната агенция в срок от 1 месец след подаването на декларацията.

За да ползва данъчните облекчения, физическото лице (включително едноличен търговец) трябва през 2021 г. да е получавало доходи, облагаеми с годишни данъци. Хората без доходи или само с необлагаеми такива като обезщетение за майчинство и безработица, както и само с доходи, облагаеми с окончателен и/или патентен данък, не могат да се възползват от облекченията, но това може да направи другият родител, допълват от НАП.

Едно от най-важните изисквания за прилагане на облекченията е лицата да нямат задължения, подлежащи на принудително изпълнение. Затова от Агенцията съветват родителите да проверят онлайн с персонален идентификационен код данъчната си сметка за задължения и ако имат такива, да ги погасят преди да ползват облекчението, за да избегнат неудобства.

Условията за ползване на данъчните облекчения за деца и деца с увреждания са подробно описани в сайта на НАП и Фейсбук страницата на ведомството. Консултация по тези въпроси може да се направи с Информационния център на НАП на телефон: 0700 18 700 и имейл Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..