27
Пет, Май
21 Нови статии

Икономика
Инструменти
Шрифт

Над 9 млн. лв. са внесените дължими данъци и осигуровки от хасковлии и жители на областта чрез ПОС терминал на НАП, съобщават от офиса на Агенцията в Хасково. Плащането чрез ПОС-терминал е особено ефективно при издължаването на здравни осигуровки с цел спешно възстановяване на здравни права или когато на лицето му е необходимо удостоверение, че няма неплатени стари задължения. Удобно и актуално е и за много родители, които искат да ползват данъчните облекчения за деца, но имат неплатени задължения към държавата, подлежащи преди това на изпълнение.

От офиса на НАП в Хасково напомнят, че чрез ПОС терминал могат да се превеждат без такси не само дължими данъци и осигуровки, но и задължения към други институции (глоби от КАТ, Съд, Общини и др.), предявени за събиране от приходната агенция. Това може да стане от притежателите на банкови карти по два начина:

– чрез електронната услуга на НАП „Справка за задължения с възможност за извършване на плащания", която се достъпва чрез портала за електронни услуги на НАП, в менюто „Плащане и изчисляване". Услугата работи 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата, а от март тази година, с цел повишаване сигурността при плащанията с банкови карти в интернет, НАП въведе двуфакторната идентификация при потвърждаване на плащането чрез своя виртуален ПОС терминал;

– чрез инсталираните 8 физически ПОС терминала на работните места в НАП Хасково, 7 от които се намират в централната сграда на пл. „Свобода“ 2, а 1 в сградата на дирекция „Събиране“ на бул. „България“ 152.

Освен, че са безплатни, картовите плащания чрез виртуален или физически ПОС терминал на НАП, се отразяват веднага в данъчно-осигурителната сметка на клиента. Това означава, че задълженията се погасяват на момента, а не за 24 или повече часа, както е при традиционните банкови преводи. Единствено, обръщат внимание от НАП, когато се плащат задължения към други институции (например глоби от КАТ) или такива, които са в процес на принудително изпълнение, погасяването им се отразява след допълнителна обработка и разпределение, и отнема повече време.  

Повече информация за декларирането и плащането на дължими данъци и осигуровки може да се намерите на сайта на НАП – www.nra.bg и на телефона на Информационния център 0700 18 700 (на цена, съобразно тарифата на съответния оператор).