28
Вт, Юни
12 Нови статии

Икономика
Инструменти
Шрифт

От офиса на НАП в Хасково обръщат внимание, че при деклариране на неверни данни, се носи наказателна отговорност. Същото важи и за родителите с право на облекчения за деца с увреждания. Двете декларации могат да се изтеглят от сайта на приходната администрация: https://bit.ly/3lkJET2 .

От НАП в Хасково напомнят още, че при ползването на данъчно облекчение за деца с увреждания се прилага копие на валидно ТЕЛК/НЕЛК решение, включително такова, което изтича през настоящата година.

Ако децата в семейството са две или три, данъчната основа на единия родител не достига и се налага другият да добави от своята за ползване на полагащия се по закон максимален размер, тогава и двамата родители трябва да впишат всичките си деца в декларациите, които попълват. От офиса в Хасково уточняват, че когато единият ползва облекчението през работодателя си, то другият родител задължително подава годишна данъчна декларация в НАП, като в нея посочва размера на вече полученото от другия родител данъчно облекчение.

Условията, на които трябва да отговарят лицата, които ще ползват облекчението, са: да са родител/настойник/попечител и да отглеждат детето у дома; да са член на семействата на роднини или близки на детето и то да е настанено при тях за поне 6 месеца; да са приемни родители на детето.

Детето трябва да е: гражданин на България или на друга страна от Европейския съюз; да не е навършило пълнолетие към 1 януари 2021 г.; да не е настанено в дом или друго място за грижа на пълна държавна издръжка.

Подробна информация за данъчните облекчения е публикувана в сайта на приходната агенция www.nap.bg , а телефонна консултация може да се направи с Информационния център на НАП на телефон 0700 18 700 и по имейл на е-адрес Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. .