17
Вт, Май
22 Нови статии

Икономика
Инструменти
Шрифт

Най-после водещата към митническото бюро разбита отсечка ще бъде ремонтирана

 

С Постановление на Министерския съвет община Свиленград получава допълнителен трансфер за целеви разходи за 2021 г. в размер на 523 890 лева. Средствата са предназначени за реконструкцията на ул. „Д-р Петър Берон“ в свиленградския квартал „Капитан Петко войвода“, повече известен като кв. „Гарата“.

Години наред тази разбита улица, водеща до митническото бюро, е истински кошмар за преминаващите по нея тежкотоварни камиони. Средно по 70-80 тира на ден се движат по осеяната с дълбоки ровове отсечка за извършване на митническите формалности в терминала. Заради ужасната настилка автомобилите често търпят аварии – пробити резервоари, счупени колела и брони, което предизвиква гнева на шофьорите._

На няколко пъти спедиторските фирми за своя сметка засипват с чакъл дупките, които при по-сериозен дъжд отново се изравят. Преди няколко дни те отново наеха фирма да запълни рововете.

Дългата точно 347 метра улица е единствената, по която могат да преминат камионите, за да достигнат до митническото бюро. Преди няколко години бе въведена забрана те да преминават по другите улици след протести на жителите на квартала. Още тогава трябваше улицата да бъде реновирана от Общината, тъй като е в чертите на населеното място. Тогавашното местно ръководство обаче не намери пари, не положи и достатъчно усилия. От Министерството на финансите отпуснаха 200 хил. лв. за бетониране на подстъпите към митническия терминал, но улицата остана непипната.

Вследствие на това митническото бюро в кв. Гарата започна да губи клиенти. Ползващи услугите му транспортни фирми се пренасочват към други митнически бюро в страната. Това се отразява негативно и на редицата спедиторски фирми, развиващи дейност тук.

Освен финансово-икономически вреди, разбитата улица нанася и удар върху имиджа на общината и страната ни. Обиколил съм Европа и Близкия изток, но такъв път не съм виждал, заяви преди време пред „Старият мост“ възмутен турски шофьор.

Със сегашния трансфер от над половин милион лева най-после държавата финансово обезпечава реконструкцията на разбитата улица. Средствата са отпуснати след изготвянето на проект от общината през миналата година. Предстоят технически процедури и обявяването на обществена поръчка, каза кметът на общината арх. Анастас Карчев.

Николай Колев

Снимки - архив „Старият мост“:

1. Закъсал в голяма яма на улицата тир

2. Камиони се движат с риск по разбитата отсечка

3. Нает от спедиторски фирми багер изравнява временно пътя