14
Нед, Апр
14 Нови статии

Икономика
Инструменти
Шрифт

 С близо 3 млн. лв. за година са се увеличили данъците и осигуровките, внесени в бюджета чрез физически ПОС-терминал на НАП, съобщават от офиса на приходната администрация в Хасково. Към края на септември миналата година платените задължения чрез терминално устройство са били около 4,6 млн. лв., а към 30.09.2021 г. – над 7,4 млн. лв.

Това е показател за доверието на гражданите в системата за преки плащания на НАП, която им дава възможност за секунди да изплатят дължим данък или осигуровка, коментират от Агенцията. Плащането чрез ПОС-терминал е особено ефективно при издължаването на здравни осигуровки с цел спешно възстановяване на здравни права или когато на лицето му е необходимо удостоверение, че няма неплатени стари задължения.

За разлика от другите видове, плащането чрез терминално устройство е без такса и се отразява веднага в личните данъчно-осигурителни сметки на гражданите. Това означава, че задължението се погасява на момента, а не за 24 или повече часа, както е при традиционните банкови преводи. Единствено, обръщат внимание от НАП, когато се плащат задължения към други институции (например глоби от КАТ) или такива, които са в процес на принудително изпълнение, погасяването им се отразява след допълнителна обработка и разпределение, и отнема повече време.

Клиентите на НАП в Хасково могат да плащат дължими суми чрез 8 физически ПОС-терминала, съобщават от офиса и уточняват, че 7 от тях се намират в централната сграда на пл. „Свобода“ 2, а 1 в сградата на дирекция „Събиране“ на бул. „България“ 152.