Икономика
Инструменти
Шрифт

Инж. Тодор Радев бе единственият кандидат за поста в общинското дружество. Съпругата на новия шеф е директор в ОбА – Свиленград и ръководител на проекта за изграждането на компостиращата инсталация

Инж. Тодор Радев е назначен за управител на „Бурденис компост“ ЕООД в Свиленград. Това стана, след като той спечели обявения от общинския съвет конкурс за длъжността, на който бе единствен кандидат.

На заседанието си в сряда местният парламент гласува предложението на конкурсната комисия, обявила Радев за победител. Дотогава длъжността изпълняваше пенсионираната счетоводителка Василка Георгиева.

53 – годишният Тодор Радев е електроинженер, развива частен бизнес през по-голямата част от трудовия си път.

Впрочем, инж. Тодор Радев бе нарочен за управител още преди създаването на дружеството през 2019 г. Решението за назначаването му до провеждането на конкурс, както и това за изграждане на общинско предприятие, което да е оператор на компостираща инсталация за разделно събрани зелени и биоразградими отпадъци, бе взето на последното заседание на предишния Общински съвет по предложение на кмета Георги Манолов. Определена бе дори и заплатата му – точно 1 546 лв.

На практика обаче Радев не встъпи в длъжност поради наличие на конфликт на интереси. Съпругата му инж. Иванка Димитрова е директор на Дирекция „Общинска собственост и устройство на територията“ в тукашната общинска администрация и ръководител на проекта за компостиращата инсталация.

Компостиращата инсталация, изградена по европейски проект на стойност над 3, 5 млн. лева, бе официално открита в Свиленград на 17 септември м.г. Тя е разположена в местността „ Деветте чуки“ край Свиленград и е с капацитет 3 000 тона годишно. Зелените и биоразградими отпадъци се обработват чрез аеробно компостиране за получаване на полезен продукт – компост, който ще се ползва от жителите на общината като органичен тор в земеделието. Тя ще обслужва всички населени места на територията на община Свиленград. Работата на инсталацията ще доведе до намаляване на общото количество депонирани битови отпадъци на регионалното депо в Харманли от 7 796 тона на година до 4 921 тона, а общото количество на депонираните биоразградими битови отпадъци от 5 110,78 тона на година ще намалее до 3 325,63 тона.

На снимката: Официалното откриване на компостиращата инсталация

СМ