27
Пет, Май
23 Нови статии

Икономика
Инструменти
Шрифт

Най-бързо и лесно, без необходимост от лично посещение в офис на приходната агенция, годишни данъчни декларации се подават онлайн с персонален идентификационен код (ПИК) или електронен подпис. В този случай доходите могат да бъдат декларирани и по време на почивните дни покрай великденските празници. Крайният срок тази година по изключение е първия работен ден след Великден – 5 май, като в същия срок следва да бъде и внесен данъка върху доходите, дължим по годишната декларация.

14 000 граждани от областта са подали до тази сутрин данъчните си декларации за облагане на доходите, съобщават още от офиса в Хасково. И обръщат внимание, че при посещение на място в НАП клиентите ползват входа, който е от източната страна на сградата заради ремонтните дейности, които започнаха преди седмица.

Годишна данъчна декларация за доходите не подават единствено лицата, които през миналата година са работили само по трудов договор, дължимия данък е авансово удържан и няма да ползват данъчни облекчения, напомнят още от Агенцията. Във всички други случаи: при получени доходи по извънтрудови правоотношения, граждански договори, авторски възнаграждения, наеми, както и за да се ползва облекчение заради деца, от млади семейства с ипотечен кредит, сключена застраховка „Живот“, намалена работоспособност или друго, следва да се подаде данъчна декларация. Лицата с ПИК могат да го направят изключително лесно, ползвайки „предварително попълнената декларация“, достъпна в сайта на НАП с персоналния им код.

Повече информация за декларирането и плащането на доходите може да бъде получена на телефона на Информационния център на НАП 0700 18 700, на цена според тарифите на съответния оператор.