02
Сря, Дек
22 Нови статии

Икономика
Инструменти
Шрифт

Регистрацията се отнася и за фирми със съоръжения за подземни води, използвани за стопански и нестопански цели.

Водовземните съоръжения, които не са регистрирани в този срок, не могат да бъдат ползвани. При установяване на незаконни съоръжения за водовземане от подземни води след 27.11.2020 г. същите ще се ликвидират за сметка на собственика им, който носи и наказателна отговорност.

Собствениците на водовземни съоръжения– кладенци за задоволяване на потребности на граждани, трябва да подадат заявление за вписване в регистъра, което съдържа:

1. трите имена на собственика на имота;

2. данни за поземления имот: идентификатор, нотариален акт, скица, адрес, трайно предназначение, начин на трайно ползване;

3. дълбочина на кладенеца;

4. диаметър на тръбата или на отвора на зиданите кладенци;

5. начин на черпене на водата - с кофа или с помпа;

6. цел, за която се ползва водата.

Важно е да се знае, че такса за регистрация на водовземни съоръжения за собствени потребности НЕ СЕ ЗАПЛАЩА!

Тази регистрация се отнася за кладенците, водата от които се ползва за битови цели, за поливане и отглеждане на животни за нуждите на домакинството. Ползването на вода до 10 куб.м. на денонощие от регистрираните кладенци в населените места е безплатно. Не се изисква монтиране на водомери и за тези кладенци не се заплащат никакви държавни такси или данъци. Регистрацията е необходима с цел защита интересите на гражданите при предоставяне права за черпене на вода в района на съответното населено място и ограничаване опасността от пресъхване на кладенците в сушави години.

Това лято свиленградчани масово набиваха сонди за вода в дворовете си, за което „Старият мост“ писа. Причините за разкриването на собствени водоизточници тук са лошото качество на питейната вода и високата й цена от 3,51 лв./куб.м. Освен това, много от старите сондажи пресъхнаха заради продължителната суша и са наложи тръбите да бъдат набивани на по-голяма дълбочина. Една трета от домакинствата в града са със собствени водоизточници.

Документите за регистрация на водовземни съоръжения за подземни води на територията на области Хасково трябва да се изпратят до Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" -Пловдив, ул."Янко Сакъзов"- 35, или сканирани на е-поща: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.. За регистрация и допълнителна информация: БД ИБР- Пловдив. ttps://earbd.bg/indexdetails.php?menu_id=81&elem_id=1855