04
Пон, Юли
24 Нови статии

Икономика
Инструменти
Шрифт

Върховият товар по електроразпределителната мрежа през посочените дни е регистриран на 24 декември 2019 г., когато е бил 1 433 MW (мегавата). Върховият товар за този период на 2018 г. е регистриран също на 24 декември и е бил 1 525 MW (мегавата).

Посочените диспечерски данни не могат да се отнесат автоматично към всеки отделен случай, тъй като консумацията при всеки клиент е индивидуална. ЕVN България напомня, че традиционно месец декември се характеризира с повишена консумация на електроенергия спрямо ноември. Тази тенденция е по-изразена по време на коледните и новогодишни празнични и почивни дни.

Компанията информира отново, че през зимата важно значение за консумацията на електроенергия и от там за размера на фактурите имат редица фактори: индивидуален режим и интензивност на потребление при всеки клиент/всяко домакинство използва ли се в имота електроенергия за отопление външна температура: понижението на външната температура с 1 °C увеличава потреблението на енергия за отопление с около 10% брой помещения в жилището, които се отопляват състояние на жилищната сграда/имот - налице ли са енергийноефективни мерки вид и брой на използваните електроуреди и техният клас на енергийна ефективност.