03
Нед, Юли
18 Нови статии

Икономика
Инструменти
Шрифт

В декларацията се посочва, че състоянието на горецитираните два пътя от републиканската мрежа не отговаряло на националните и европейските критерии и изисквания за сигурност относно габаритите и за допустимо натоварване. „Същите са с множество дълбоки дупки, пропадания и износена асфалтова настилка, като на места изцяло липсва такава. Стеснено е пътното платно и трудно се разминават преминаващите моторни превозни средства. Сегашното състояние на двата пътя крие рискове от аварии и заплаха за участниците в движението. Всичко това е предпоставка за възникване на ПТП. Освен това нарушената пътна настилка затруднява достъпа до селата в община Свиленград на колите на Спешна помощ, МВР, вкл. ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ и ГД „Гранична полиция“, пише още в документа до АПИ.

Не за пръв път се правят опити и се търси помощ за ремонт на пътищата до Маточина и Студена. Преди година жители на потърпевшите села заплашваха да излязат на протест, ако исканията им не бъдат удовлетворени. За помощ с писмо до АПИ се обърнаха и областният управител на Хасково Станислав Дечев, както и други институции. За наболелия проблем „Старият мост“ също е писал многократно. Решение обаче няма и до днес.

Двете отсечки са заприличали на лунен пейзаж. За да стигнеш до някое от селата по тях и да успееш да маневрираш между дупките, са нужни завидни шофьорски умения. В противен случай рискуваш да потрошиш колата си. Освен че пътят до Маточина е връзката на пет села със Свиленград, той води и до много исторически паметници – крепостта Букелон, скалните църкви. Окаяното му състояние обаче спира доста от туристите да посетят забележителностите по този край.

Преди две години след наше запитване от АПИ съобщиха, че за цялостен ремонт на отсечката до Маточина ще са необходими 12 млн. лева. Средства, с които на този етап Агенцията не разполагала.

СМ