04
Пон, Мар
29 Нови статии

Икономика
Инструменти
Шрифт

За първи път КРИБ връчва наградите си за социално-отговорна компания през 2013 г., когато шест общини от област Хасково номинират 40 фирми. Това са компании, които се отнасят с грижа към околната среда, културата, спорта, здравеопазването и образованието. „За пета година сме заедно, за да докажем че Хасково има бъдеще. Хасковска област е една от областите с най-голям потенциал на развитие в България. Сигурен съм, че заедно със социалното отговорните кампании в общините ще работим и занапред областта да стане № 1. Виждаме вече има раздвижване на нови инвеститори, което е показател, че областта е важна за икономиката на региона, на България и на Европа”, каза при откриването на събитието председателят на КРИБ и учредител на наградите Стефан Димитров, който е и председател на Съвета на директорите на търговската компания за продажба на минерални торове „Евро Ферт” АД.

Тази година бяха номинирани 25 компании за социално-отговорната си политика. КРИБ връчи и три специални награди – на „Скай Монт“ ЕООД Хасково – за социално-отговорна компания, която подпомага устойчивото развитие и внедрява иновативни материали и технологии в производството си, на ЕТ „Мирослав Хусков“ от ивайловградското с. Плевун – заради успешното развитие на екологичния и селски туризъм. Специална награда от КРИБ получи и „БИД” ЕООД – гр.Димитровград. Компанията осигурява заетост на хора с увреждания и помага за преодоляване на социално-икономическата им изолираност. Свои номинации за социално-отговорна компания излъчиха общините Минерални бани, Ивайловград, Тополовград, Свиленград и Хасково. Със специална награза бе отличен и кметът на областния град Добри Беливанов във връзка с присъединяването на Хасково към „Тракия икономическа зона“. Той обаче не присъства на събитието. Затова председателят на КРИБ Стефан Димитров обяви, че ще връчи грамотата лично на Беливанов на по-късен етап.

Гости на събитието бяха зам.-председателят на УС на КРИБ – проф. Николай Вълканов, Хюсеин Ергани - генерален консул на Република Турция в Пловдив, Реджеп Канкун – президент на Одринската ТПП, Петър Ганев от Института по пазарна икономика, Георги Стоев - мениджър в изследователска и консултантска компания Индъстри Уоч, Пламен Панчев - председател на УС на клъстер „Тракия икономическа зона“, народните представители от региона Никола Динков и Виолета Желева, представители на общинските ръководства.

Хасково има голямо бъдеще като част от „Тракия икономическа зона“, каза Георги Стоев от Индъстри Уоч. Той обърна внимание от необходимостта от географското разширение на зоната. „Нормално е някои инвеститори да искат да изберат други дестинации извън Пловдив, допълни той. Смятам, че Хасково е много подходящ за инвеститорите. „Тракия икономическа зона“ е силно значима както демографски, така и икономически и политически, каза той. Стоев подчерта, че новите технологии са бъдещето в икономическата зона. Български високотехнологични продукти, например роботи, ще бъдат изнасяни за Китай и първото внедряване на технологиите трябва да бъде тук, в Хасково, допълни Стоев.

Своя опит сподели и председателят на УС на клъстер „Тракия икономическа зона“ Пламен Панчев. „Нямаме напуснал инвеститор в Пловдив, което ни дава удовлетворение, че условията за бизнес в България са добри. Имаме около 15 световни лидери, както и немалко български фирми. Преди 5-6 години започнахме работа в професионалното образование и квалификацията. Имаме успехи в тази област и продължаваме работата си. Нямаме професионално училище, което да не работи поне с 4-5 фирми. Надяваме се да убедим младите хора, че те имат бъдеще като получат по-добро професионално образование.“ Ако Хасково влезе в порфолиото на „Тракия икономическа зона“ някои от инвестициите ще бъдат насочени насам, каза и Петър Ганев от Институт по пазарна икономика. Той подчерта, че Хасково е икономически център, близко до големите центрове в България. Големият проблем в региона остава липсата на чуждестранни инвестиции, макар че има раздвижване през последните години в тази посока. Коефициентът на заетост в областта е 64%, макар че съществува и голям процент сезонна заетост. Пазарът на труда в региона се възстановява добре.

Своите приветствия към гостите поднесоха и генералния консул на Република Турция Хюсеин Ергани, проф. Николай Вълканов, Реджеп Канкун и народния представител Никола Динков.

Хасково ще привлича инвеститори с новата индустриална зона, изградена на мястото на старото летище Узунджово, което отстои на 5 км от АМ „Марица”. А Димитровград е притегателен център за инвестиции заради наличието на добре уредени терени с индустриално предназначението, каза на финала на събитието регионалният председател на КРИБ Стефан Димитров.