19
Сря, Юни
23 Нови статии

През лятото на 2023 г. НАП санкционира 433 търговци край морето за неиздаване на фискален бон

Клиентите имат право да задържат плащането към търговеца, докато не получат касова бележка, напомнят от Националната агенция за приходите. Този механизъм, който е възможен след промяна в Закона за ДДС (в сила от 1 януари 2024 г.), цели засилване противодействието на укриването на приходи и на нелоялната конкуренция, както и гарантирането на потребителските права.

Предстои лятната контролна кампания на НАП, в която един от акцентите ще бъдат проверките за спазване на изискванията за издаването на платежен документ.

През миналия летен сезон, само по черноморските ни курорти, НАП установи близо 1700 нарушения, от които 433 бяха неиздаване на фискален бон, 30 за липса на фискално устройство и 362 за несъответствие между сумите, маркирани на касовия апарат и наличностите в касата. Фискалните инспектори, сред които и 5 екипа от звеното за фискален контрол в Хасково, съставиха над 1350 акта за установяване на нарушение, като 280 обекта бяха запечатани. Данъчните установиха, че най-често не се издават касови бележки при заплащане на атракциони, в заведения за бързо хранене, ресторанти, барове и др. Това, обръщат внимание от НАП, води до укриване на приходи и щети за бюджета, от който се финансират важни за обществото сектори като образование, здравеопазване, социални услуги и други.

С промяната в Закона за ДДС се дава възможност на гражданите да защитят потребителските си права, да противодействат на укриването на приходи от страна на некоректни търговци, както и да станат гарант за лоялна конкуренция. Ако въпреки задържане на плащането, търговецът не издаде фискален бон или издадената касова бележка се окаже фалшива, потребители могат да подадат сигнал в НАП на телефона на Информационния център на приходната агенция 0700 18 700 (на цени, съобразно тарифата на съответния оператор) или да изпратят имейл на: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..

Платежният документ дава възможност на клиентите да защитят правата си, ако закупената стока се окаже дефектна или опасна, напомнят още от НАП. Касовата бележка е необходима и за замяна или връщане на закупен артикул, в случай че потребителят разполага с такова право, произтичащо от закон или от предварително поет от търговеца ангажимент.

„Апелираме към клиентите да изискват своя платежен документ при заплащане на стоки или услуги. Ако въпреки това търговецът не им издаде касова бележка, те имат законното право да задържат плащането и да подадат сигнал в НАП. Заедно можем да противодействаме на опитите за укриване на приходи и неспазване на закона, които вредят на обществото като цяло и в частност на честните търговци, защото некоректните им колеги ги поставят в условия на нелоялна конкуренция“, призовават данъчнит

Срещи по повод предстоящото удвояване на участъци от железопътната линия Крумово – Свиленград – турска граница се състояха в 9 общини, сред които Свиленград и Любимец. Това съобщиха от Националната компания „Железопътна инфраструктура“.

На обществено обсъждане е подложен доклада за оценка на въздействието на околната среда и доклада за оценка на съвместимост с предмета и целите на опазване в защитените зони. Консултантите, разработили двата документа, са препоръчали да се спазват смекчаващи мерки, след прилагането на които не се очаква въздействие върху компонентите и факторите на околната среда, както и върху защитените зони от европейската мрежа Натура 2000.

Реализацията на инвестиционното предложение ще допринесе за увеличаване капацитета на жп линията за поемане на нарастващия трафик, привличане на повече международни товари и развитие на пътническите превози. Предвижда се реконструкция на гари, перони и някои пешеходни подлези за осигуряване на достъп на лица с намалена подвижност, изграждане на нови перони и нови пешеходни надлези, реконструкция на тягови подстанции. Удвояването на жп линията ще намали експлоатационните разходи и ще гарантира по висока безопасност за движение на влаковете.

С Решение на Министерския съвет от 2004 г. железопътната линия Пловдив – Свиленград – турска/гръцка граница със скорост на трасето за 160 км/ч е обявена за обект с национално значение.

СМ

  По решение на Министерския съвет се променя статутът на имоти в село Капитан Андреево от публична държавна собственост на частна държавна собственост и собствеността върху тях се прехвърля на Община Свиленград.

Имотите се намират в местност „Саксон Алча“ и представляват два терена с площ 8361 кв. м и 4409 кв. м. Те са в близост с път от общинската пътна мрежа и са необходими за комуникационно-транспортния достъп до общински имоти като гробищния парк на селото и до имоти на физически и юридически лица. С придобиването им Общината ще има възможност за допълнително подобряване на техническата инфраструктура в района чрез изграждане на улици.

Поради отпаднала необходимост управлението им се отнема от Министерството на вътрешните работи.

Дирекция “Местни данъци и такси и търговска дейност“ към Общинска администрация Свиленград уведомява гражданите и юридическите лица, че 30.04.2024 г. /вторник/ е последен срок за заплащане с 5 % отстъпка на цялата сума за данък върху недвижимите имоти, такса за битови отпадъци и данък върху превозните средства.

Задълженията могат да се платят на каса в Общинска администрация Свиленград, пощенските станции на БП ЕАД, каси на Изипей АД, мобилно приложение  Айкарт, офиси на Пощенска банка, чрез платформата за електронни услуги egov.bg или с банков превод.

 Спряха автобус от движение, на водача съставиха акт

На 19 май 2024 г. бяха извършени нови проверки за нелоялни практики при организираните туристически пътувания.

Служители на Министерството на туризма съвместно с Комисията за защита на потребителите, Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ (ИААА), Национална агенция по приходите (НАП) и Икономическа полиция извършиха проверки на ГКПП Капитан Андреево. Бяха проверени 25 автобуса, пристигащи от Турция. Инспекция е извършена на туроператорите – организатори на пътуванията за законово извършване на дейността.

ИА “Автомобилна администрация” установи нарушения при проверката на един от превозвачите. Автобусът беше спрян от движение, а на водача бе съставен Акт за установено административно нарушение (АУАН) съгласно чл. 55, т. 1 от Наредба № 11 от 31.10.2002 г. за международен автомобилен превоз на пътници и товари, за това, че няма необходимия валиден лиценз за изпълняване на дейността.

Внезапните проверки на контролните органи, съвместно с Министерството на туризма, ще се извършват през цялата година и ще бъдат изпълнявани не само на гранично-контролно пропускателните пунктове в страната, но и на стратегически туристически обекти във вътрешността на страната.

Над 21 700 декларации вече са подадени в Хасково, близо 85% по интернет

Данъчната кампания за деклариране на доходите, получени от физически лица през 2023 г., приключва в полунощ днес, 30 април, за ползващите електронни услуги и в 17:30 ч. за избралите да подадат формулярите си на хартия в офиса на приходната агенция.

До този момента над 21 700 души от област Хасково са подали годишните си данъчни декларации пред НАП, като близо 85% от тях са избрали да го направят през Портала за електронни услуги с персонален идентификационен код (ПИК) или електронен подпис (КЕП). Близо 620 данъкоплатци са изпратили формулярите си по пощата, а повече от 2 500 са ги подали в офиса на приходната агенция, допълват данъчните.

Годишна данъчна декларация подават лицата, получили хонорари през 2023 година, дори и ако данъкът им е удържан в пълен размер от платеца на дохода. Земеделските стопани и лицата, които през миналата година са получили приходи от наем или от продажба на имущество, също трябва да попълнят формуляра. В декларацията се посочват и някои облагаеми с окончателен данък доходи от чужбина, като дивиденти и ликвидационни дялове, парични и предметни награди от игри, от състезания и конкурси, които не са предоставени от работодател или възложител и др.

Физическите лицата, извършващи дейност като търговци (например, ако регулярно продават стоки в интернет с цел печалба), включително едноличните търговци, както и земеделските стопани, избрали този ред на облагане, подават годишните си декларации за доходите до 01 юли 2024 г. В случай че едноличен търговец или регистриран земеделски стопанин, който се облага като ЕТ, е получил и доходи, които не са свързани с тази му дейност, като например от наем, те се декларират в срок до 30 април, уточняват още от НАП.

Най-лесният и бърз начин за подаване на декларацията и плащане на задълженията е през Портала за електронни услуги на НАП, достъпни с ПИК или КЕП. От началото на март потребителите могат да се възползват и от предварително попълнената декларация, в която са отразени данни, подадени в приходната агенция от работодателите и платците на доходи.

Онлайн плащането е една от най-често използваните електронни услуги на НАП, която осигурява на данъкоплатците удобството да я използват по всяко време на денонощието, както и през почивните и празнични дни.

Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни декларации, и за внасяне на суми към бюджета може да се получи на телефона на приходната агенция 0700 18 700, на цена, съобразно тарифата на съответния оператор и в сайта на НАП.

Обсъдиха се възможностите за улесняване на железопътния трафик през граничния преход Свиленград - Капъкуле

Генералните директори на НКЖИ и турската TCDD обсъдиха улесняването на железопътния трафик между двете страни и подобряване на конкуренцията с други видове транспорт.

Турската делегация бе водена от генералния директор и председател на Съвета на директорите на TCDD г-н Вейси Курт и беше посрещната от генералния директор на НКЖИ инж. Мария Генова. Представители на двете страни посетиха Интермодалния терминал в Пловдив. В работното заседание инж. Мария Генова представи проектите на НКЖИ по преминаващите през нашата територия трансевропейски коридори за железопътен товарен превоз Ориент/Източно Средиземноморие и Алпи – Западни Балкани, с фокус върху направлението от границата с Република Сърбия в посока София – Пловдив – Свиленград – граница с Република Турция. Г-н Вейси Курт постави акцент върху мащаба на  инвестициите, предвидени от TCDD за изграждане и модернизация на железопътна инфраструктура на Турция, предназначени за посрещане на нуждите на нарастващите тoвapoпoтoци между Европа и Близкия изток, Централна Азия и Китай, както и възможностите за постигане на икономическо развитие на нашите две страни поради географското им положение на „естествен железопътен преход между Азия и Европа“.

По време на срещата страните обмениха информация и обсъдиха възможностите за улесняване на трансграничния железопътен трафик между България и Турция чрез оптимизиране на процедурите за преминаване на граничния преход Свиленград - Капъкуле и намаляване на престоите на влаковете на границата, включително чрез разработената от TCDD, с подкрепата на НКЖИ, Система за обмен на информация и управление за влаковете на граничния преход Свиленград – Капъкуле. Предстои тестването й от представители на управителите на инфраструктурата и железопътните превозвачи преди прилагането й на практика.

Двете делегации обсъдиха  конкретни  бъдещи действия по проекта за втори железопътен граничен преход между Турция и България по линията Ямбол – Елхово – Лесово – турска граница, който да отговори на нуждите на пазара и да облекчи трафика през Свиленград – Капъкуле. В момента се изпълнява договор за изготвянето на прединвестиционни проучвания и предложение за варианти за изграждане на жп линия по направлението.

Представено беше актуалното състояние на железопътните инфраструктурни проекти от двете страни на границата, като по проекта за удвояването на жп линията Крумово – Свиленград – Република Турция беше отчетено изпълнение в срокове и очакваният проект за техническа помощ да приключи през 2024 г.