От началото на октомври 2023 година плащанията по банков път към НАП ще се извършват по пет нови банкови сметки на БНБ, съобщават от офиса на приходната агенция в Хасково. Всяка от тези сметки е предназначена за погасяване на определено задължение: данъци, социално-осигурителни и здравни вноски, вноски за Допълнително задължително пенсионно осигуряване (ДЗПО) и вземания, подлежащи на принудително събиране от публичен изпълнител. Гражданите и дружествата от цялата страна ще плащат по определената сметка съответния вид задължение, независимо към кой офис на НАП са регистрирани по постоянен адрес или адрес на управление.

Преводите към приходната агенция ще продължат да се осъществяват от всяка банка в страната или друг доставчик на платежни услуги, съобразно тарифите на съответните финансови институции.

До края на септември плащанията ще се извършват към досегашните банкови сметки.

Гражданите и дружествата могат да продължат да погасяват своите задължения без такси чрез физическите ПОС терминали в офисите на приходната агенция, както и чрез виртуалния ПОС в Портала за електронни услуги на НАП. Няма промени, когато плащанията се извършват по този начин, уточняват от НАП.

Допълнителна информация за новите банкови сметки ще се публикува своевременно в сайта на агенцията.

Обществена поръчка за превоз на пътници с автобуси по маршрутни разписания от областната и общинската транспортна схема обявиха от Община Свиленград. Процедурата стартира поради изтичане на договора на досегашната фирма.

Приходите от продажби в интернет на учебници и учебни помагала, които са вече ползвани и се предлагат като втора употреба, не се облагат с данъци.

Това обясняват от офиса на НАП в Хасково по повод зачестилото онлайн търсене и предлагане на учебници, сборници и друга литература, необходима за предстоящата нова учебна година. Данъчните напомнят, че когато физическо лице продава лични вещи, а не търгува с цел печалба, тези сделки не се декларират пред НАП, а доходите от тях не са данъчно облагаеми. Освен на учебни помагала, в интернет се забелязва и предлагане на детски дрехи, аксесоари и дори обзавеждане, като раници, бюра и офис столове, които вече не са нужни на домакинствата.

Когато физическото лице предлага лични вещи, а не е действало като търговец по смисъла на Търговския закон, приходите от тези продажби са освободени от данъчно облагане, уточняват от офиса на НАП в Хасково. И допълват, че търговец по смисъла на този закон, е лице, което извършва покупка на стоки с цел да ги препродаде в първоначален, преработен или обработен вид или продава стоки, които са негово производство.

Още информация за облагането на продажбите в интернет, може да се види в сайта на НАП. По повод активното пазаруване при подготовката на учениците, от приходната агенция напомнят още на потребителите да изискват от търговците задължително да им дават касова бележка. Само издаден платежен документ ще позволи рекламация на дефектна стока или връщане на погрешно закупена такава.

При отказ за издаване на касова бележка клиентите могат да подадат сигнал в НАП.

За жилищата могат да се подават оферти от цялата страна

Националната агенция за приходите в София обявява за продажба 5 апартамента в столицата чрез търгове с тайно наддаване. Имотите са отнети в полза на държавата, тъй като нямат доказан законен източник на доходи за придобиването им. Началните тръжни цени на жилищата са от 105 510 лв. до 314 000 лв., а данъчните в Хасково уточняват, че ценови предложения могат да се подават от кандидат-купувачи от цялата страна.

За публична продан от отдел „Държавни вземания“ в НАП София са обявени: два апартамента в ж.к. „Люлин“, два – в ж.к. „Хиподрума“ и един – в ж.к. „Манастирски ливади“. Тези в квартал „Хиподрума“ ще се продават заедно в група, тъй като са преустроени и свързани помежду си.

Недвижимите имоти са отнети в полза на държавата с влезли в сила съдебни решения по искове на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), а основанието е, че не е бил доказан законен източник на доходи за придобиването им.

От НАП уточняват, че именно приходната агенция е органът, който продава отнето и конфискувано в полза на държавата имущество, а реализираните приходи от подобни продажби постъпват в държавната хазна.

Подробности за търговете, сроковете за подаване на ценови оферти и внасяне на депозит, както и снимки на апартаментите са публикувани в Портала за продажби на НАП. В същата рубрика е публикувана информация за всички актуални продажби, организирани от данъчните, а рубриката „Как да купя“ дава съвети как се участва в тях.

Президентът Румен Радев бе сред гостите на тържеството

Петзвезден хотел „L’Ambassade de Katarzyna “ край Свиленград беше открит официално с грандиозна церемония, на която присъства и президентът Румен Радев със съпругата си.

Освен държавният глава, сред гостите бяха депутати, дипломати, кметове, представители на бизнеса, банкери и др. Сред поканените бе и Ангелина Ангелкова – министър на туризма в периода 2014 – 2020 г., съобщават от bgtourism.bg.

Лентата прерязаха Кшиштоф Трилински – собственик на „Катаржина Естейт“, и Цветелина Николова – управляващ директор на „Катаржина Естейт“.

Луксозният хотел се намира непосредствено до избата на „Катаржина Естейт“ край Свиленград, която е известна с висококачествените си вина. С построяването му се дава силен тласък на развитието ни винения туризъм тук. Заобиколен от красиви лозови масиви, бутиковият хотел разполага с 29 двойни стаи, 5 апартамента и 1 джуниър суит с модерно обзавеждане. Към него има вътрешен и външен басейн, СПА център с винени терапии, конферентна зала и ресторант с красива тераса към лозята.

Комплексът започва да приема гости от 1 октомври т.г.

Снимки: https://bgtourism.bg

 

Ново заведение за бързо хранене се открива на 5 септември, вторник, в Свиленград.

То се намира до игралната зала на efbet (бившето заведение „Кайсията“). Работното му време е от 10.00 до 22.00 часа.

През първия ден са предвидени промоции – клиентите ще получават два дюнера при закупуване на един, а от 12.00 до 13.00 часа дюнерите ще бъдат безплатни.

Хасковските данъчни са инспектирали 22 обекта през последния месец

С над 10% е намалял делът на укритите приходи и на рисковите лица в сектора „фризьорство и козметика“ през последните 10 години, а резултатът се дължи на усилията на НАП да насърчи доброволното спазване на данъчното и осигурително законодателство и да санкционира нарушенията. Това е част от анализа на дирекция „Управление на риска“ в приходната агенция, която акцентира върху партньорския подход и прилага различни методи за насърчаване на доброволното плащане на дължими данъци и осигуровки в бюти бранша. Изпращането на напомнителни и предупредителни писма е един от тези методи, обясняват от офиса на НАП в Хасково. Под контрола на данъчните от областния град в рамките на тазгодишната лятна кампания са попаднали 22 обекта за разкрасяване, основно на територията на Стара Загора и Пловдив.

Ръстът в потреблението, разнообразието на услугите в този бранш, както и повишаването на цените им, са сред основните причини общият размер на щетата за фиска от неплащане на данъци и осигуровки да остава относително висок – над 32 млн. за година в национален план. Според експертите от дирекция „Управление на риска“ за тези данни допринася и непрестанното включване на нови лица в този сравнително достъпен сектор, тъй като от практикуващите се изисква само завършване на квалификационни курсове. Анализите сочат още, че голяма част от лицата допускат данъчни нарушения поради незнание или небрежност. Често фризьорите и козметиците не отчитат в пълен размер приходите си от продажби, като не издават касов бон при наличие на задължение за това – обикновено чрез използване на ваучери, плащане през интернет или при други безкасови постъпления.

От офиса на НАП в Хасково обръщат внимание , че тъй като лицата, извършващи дейности в сферата за красота и здраве, най-често са самоосигуряващи се, те дължат социални и здравни вноски за своя сметка.

Снимка: Фейсбук