13
Съб, Юли
19 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Контрабанда на над 4 кг златни накити предотвратиха митничари и гранични полицаи на МП "Капитан Андрееево" след проверка на автобус, съобщиха от пресцентъра на Агенция Митници.

Превозното средство с турска регистрация пристига на пункта на 31 май на път от Турция за Германия. За автобуса е подадено искане за щателна митническа проверка от служители на ГД "Гранична полиция". Шофьорът и пътниците заявили, че не пренасят ценности и валута за деклариране. При извършената митническа проверка е открит специално пригоден тайник в двете греди на шасито. От укритието митническите служители изваждат 24 пакета с бижутерски изделия от жълт метал - пръстени, обеци, гривни, медальони, синджири и колиета. Според експертизата на вещото лице пакетите съдържат 4326.67 грама накити от 14- и 22-каратово злато на обща стойност 481 370 лева.

По случая е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор под надзора на Окръжна прокуратура-Хасково. Контрабандните златни изделия са задържани.Водачът на автобуса М.К. на 46 г., турски гражданин, е привлечен към наказателна отговорност за престъпление по чл. 242 ал.1 б „Д“ от Наказателния кодекс. Спрямо същия е взета мярка за неотклонение „гаранция“ в размер на 5000 лева, както и „забрана за напускане пределите на Република България”, освен с разрешение на Окръжна прокуратура-Хасково.