15
Съб, Юни
30 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

270 000 стоки менте са били задържани на пункта от началото на годината досега

81 552 артикула, по-голяма част от които текстилни изделия със знаци на търговски марки, задържаха митническите служители на МП "Капитан Андреево", съобщават от пресцентъра на Митницата.

Стоките, които са иззети поради съмнения, че са нарушени права върху интелектуалната собственост, са открити при проверки на два товарни автомобила и един автобус, влизащи в страната от Турция. При един от случаите, на 5 март, на пункта пристига товарен автомобил с турска регистрация. Шофьорът- турски гражданин, представя редовни документи за превозваната стока от Турция за Чехия. Камионът е селектиран за щателна митническа проверка, при която митническите служители установяват, че в 169 колета се съдържат стоки, които носят емблеми на световни търговски марки. Открити са 33 193 текстилни изделия, от които 23 313 рокли, тениски, спортни долнища, кърпи, якета, спортни екипи и 9880 чифта чорапи. В част от колетите са открити и 984 чифта обувки.

В друг товарен автомобил, на 3 март, митническите служители откриват 3113 текстилни изделия - тениски, мъжко и дамски бельо, блузи, бебешки комплекти, спортни комплекти, 42 000 чифта чорапи, 335 чанти и 91 чифта обувки. Камионът, управляван от български гражданин, е превозвал стоката от Турция за Чехия.

На 8 март, половин час след полунощ, е извършена щателна митническа проверка на автобус с турска регистрация, на път от Турция за България. Стюардът на автобуса декларирал 265 текстилни изделия – дрехи, 831 чанти, 730 колана и 10 чифта обувки, всички носещи знаци на регистрирани търговски марки.

Стоките са иззети поради съмнения, че нарушават права върху интелектуалната собственост. В изпълнение на Европейския регламент 608/2013 относно защитата на правата върху интелектуалната собственост стоките са задържани и за случаите ще бъдат уведомени притежателите на търговските марки.

От началото на годината до момента митническите служители на МП "Капитан Андреево" са задържали близо 270 000 артикула със знаци на регистрирани търговски марки.