27
Пон, Май
20 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

160 748 кутии контрабандни цигари са били спипани на българо-турския пункт през първия месец на 2023-та

64 800 къса (3240 кутии) контрабандни цигари откриха митническите служители при три проверки на МП "Капитан Андреево", съобщават от пресцентъра на Митницата.

При един от случаите товарен автомобил с турска регистрация влиза в страната на 31 чнуари. Шофьорът на камиона - турски гражданин, представя редовни документи за превозваната стока от Турция за Нидерландия. Превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка, включително с рентгенова апаратура. При последвалия физически контрол във фабрични кухини в предната стена на полуремаркето са открити 1620 кутии (32 400 къса) цигари без български акцизен бандерол.

Ден преди това - на 30 януари, в друг товарен автомобил с турска регистрация са открити 950 кутии (19 000 къса) цигари. Тютюневите изделия, които били без акцизен бандерол са открити между декларираната стока в товарното помещение. Камионът превозвал стока от Турция за Великобритания.

Третият случай е от 29 януари, когато при щателна митническа проверка се установява, че в специално изграден тайник в десния сандък на полуремаркето на камион, превозващ стока за Нидерландия, са открити 670 кутии (13 400 къса) цигари.

Контрабандните тютюневи изделия са задържани. На тримата водачи– турски граждани, са съставени актове по Закона за митниците за опит да бъдат пренесени акцизни стоки - цигари без знанието и разрешението на митническите органи. На един от шофьорите е съставен акт и за наличието на тайник в товарното превозно средство.През първия месец от 2023-та година митничарите на МП "Капитан Андреево" са задържали 3 214 960 къса (160 748 кутии) цигари без български акцизен бандерол.