Митница
Инструменти
Шрифт

Недекларираната валута е с обща левова равностойност 676 227 лева

Само за два дни са образувани две бързи производства по описа на ТД Митница Бургас за опит да бъде пренесена недекларирана валута с обща левова равностойност 676 227 лева при две проверки на товарен автомобил и автобус, съобщават от пресцентъра на Митницата.

При един от случаите – на 30 януари, на Митнически пункт Капитан Андреево пристига влекач с прикачено полуремарке с турска регистрация, пътуващ от Нидерландия през България за Ливан. По метода „анализ на риска“ камионът е селектиран за щателна митническа проверка, при която в шофьорската кабина в сак с лични вещи и в арматурното табло са открити пачки с шотландски и английски паунда с различен номинал. Общото количество на откритата валута е 111 630 шотландски паунда и 3380 британски паунда с обща левова равностойност 255 947 лева.

Ден преди това - на 29 януари, митническите служители откриват недекларирана валута с левова равностойност 420 280 лева при проверка на автобус. В превозното средство, с водач – турски гражданин, пътували от Румъния през България за Турция 20 пътници. Валутата е била укрита във фабрична кухина под последния ред седалки в пътническия салон. Открити са 214 890 евро с левова равностойност 420 280 лева.

Шофьорът на товарния автомобил с двойно гражданство румънско и турско и водачът на автобуса - турски гражданин, са привлечени като обвиняеми по две бързи производства, образувани от разследващи митнически инспектори, под надзора на Районна прокуратура –Хасково-Териториално отделение –Свиленград.