28
Сря, Фев
22 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Само за две седмици през януари митническите служители на МП Капитан Андреево са задържали близо 55 000 артикула, по-голяма част от които текстилни изделия, чанти, обувки и парфюми със знаци на регистрирани търговски марки, съобщават от пресцентъра на Митницата.

В началото на месеца при две проверки на товарни автомобили, влизащи в страната от Турция са открити 27 536 артикула с логата на световноизвестни марки. Стоките са иззети поради съмнения, че са нарушени права върху интелектуалната собственост.

При един от случаите на 04.01.2023 г., около 23.30 часа, на пункта пристига товарен автомобил с румънска регистрация. Шофьорът – български гражданин, представя пред митническите служители редовни документи за превозваната групажна стока от Турция за Чехия. Камионът е селектиран за щателна митническа проверка, при която митническите служители установяват, че в 120 колета се съдържат стоки, които носят емблеми на световни търговски марки. Открити са 12 939 артикула, по-голяма част от тях текстилни изделия, както и 492 чанти и 163 чифта обувки.

В същия ден, няколко часа по-рано, в друг товарен автомобил с румънска регистрация са открити 14 597 артикула, по-голяма част от които текстилни изделия- мъжко и дамско бельо, тениски, блузи с логата на над 10 марки. Камионът, управляван от български гражданин е превозвал стоката от Турция за Чехия.

В изпълнение на Европейския регламент 608/2013 относно защитата на правата върху интелектуалната собственост стоките са задържани и за случаите ще бъдат уведомени притежателите на търговските марки.