17
Сря, Апр
25 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Митническите служители откриха недекларирана валута с левова равностойност 2 118 831 лева при проверки на два товарни автомобила, излизащи от страната, съобщиха от пресцентъра на Митницата.

В първия ден на 2023 година на Митнически пункт "Капитан Андреево" пристига влекач с полуремарке с турска регистрация, пътуващ от Нидерландия през България за Турция. По метода „анализ на риска“ камионът е селектиран за щателна митническа проверка, включително с рентгенова апаратура, при която между декоративната кора зад леглото в шофьорската кабина и във задната стена са открити 9 полиетиленови плика с пачки норвежки крони и евро с различен номинал. Още два полиетиленови плика с пачки норвежки крони са открити и в пластмасов куфар за инструменти. Общото количество на откритата валута е 4 737 550 норвежки крони и 225 150 евро с обща левова равностойност 1 321 657 лева.

Другият случай е от 26 декември м.г., когато на пункта пристига товарен автомобил на път от Великобритания за Турция. Митническите служители извършват щателна митническа проверка, при която зад метални алуминиеви профили, намиращи се в предната част на полуремаркето са открити пакети с пачки британски и шотландски паунди с различен номинал. Общото количество на откритата валута е 358 440 британски и 360 шотландски паунда с обща левова равностойност 797 174 лева.

Шофьорите на товарните автомобили – турски граждани, са привлечени като обвиняеми с постановления на наблюдаващите прокурори по две бързи производства, образувани от разследващи митнически инспектори, под надзора на Районна прокуратура –Хасково-Териториално отделение –Свиленград.