27
Вт, Фев
22 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Митническите служители на МП Капитан Андреево задържаха рекордните за тази година близо 30 кг контрабандни сребърни изделия при проверка на автобус, съобщават от пресцентъра на Митницата.

Превозното средство с чужда регистрация пристига на пункта на 19 ноември на път от Турция през България за Сърбия. По метода „анализ на риска“ автобусът е селектиран за щателна митническа проверка. При пролъчване с рентгенова апаратура и последващия физически контрол в два специално изградени тайника в гредата на задните гуми са открити 19 картонени кутии, пълни с изделия от бял метал – 1000 пръстена, 234 медальона, 68 колиета, 572 синджира, 606 гривни, 386 чифта обици. Според експертизата на вещото лице откритите изделия са сребърни проба 925 с общо тегло 29.218 кг на стойност 175 308 лева.

Контрабандно пренасяните сребърни накити са задържани. По случая е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор под надзора на Окръжна прокуратура - Хасково. Водачът - сръбски гражданин с инициали Н.Р. на 45 г., е привлечен към наказателна отговорност за престъпление по чл.242, ал.1, буква „Д“ от Наказателния кодекс. Спрямо същия е взета мярка за неотклонение парична гаранция и забрана за напускане на страната, освен с разрешение на наблюдаващия прокурор.

От началото на годината до момента на МП Капитан Андреево са задържани над 131 кг изделия от благородни метали.