22
Пон, Юли
41 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Контрабандни златни накити за близо половин милион лева заловиха митническите служители на МП Капитан Андреево на 29.10.2022 г. в лек автомобил, пътуващ от Турция за Германия.

В колата пътували четири лица, от които две непълнолетни, като никой не декларирал внос на стоки, вещи или валутни ценности. По метода „анализ на риска“ превозното средство било селектирано за щателна митническа проверка. При нея във фабрични кухини на задните седалки на лекия автомобил митническите служители открили пакети, съдържащи изделия от жълт метал – гривни, колиета, пръстени, обици и синджири. Според експертизата на вещото лице, намерените 3971,30 грама бижутерийни изделия са от 21-каратово злато и са на обща стойност 476 556 лева. Контрабандните златни накити са били задържани.

По случая е образувано досъдебно производство, което се провежда от разследващ митнически инспектор. По разпореждане на Окръжна прокуратура-Хасково водачът на лекия автомобил А.А., с двойно гражданство – сирийско и германско, е привлечен към наказателна отговорност за престъпление по чл. 242 ал.1 б „Д“ от Наказателния кодекс. Спрямо него е взета мярка за неотклонение „гаранция“, както и „забрана за напускане пределите на Република България” освен с разрешение на Окръжна прокуратура-Хасково.