26
Съб, Ное
25 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Над 11 кг марихуана откриха митническите служители на МП "Капитан Андреево" при проверка на лек автомобил, излизащ от страната, съобщават от пресцентъра на Агенция "Митници".

На 28 юли на пункта в посока към Турция пристига лек автомобил с български регистрационен номер, управляван от български гражданин. Шофьорът с инициали Б.И. е пътувал сам. В зоната за митнически контрол той е обявил, че няма нищо за деклариране. Превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка, при която в специално изграден тайник зад задната седалка в багажното отделение са открити 20 полиетиленови вакуумирани плика със суха зелена листна маса. Направен е полеви наркотест, който показал реакция за марихуана.

Наркотичното вещество с общо бруто тегло 11.100 кг е стойност по цени за нуждите на съдебната система 44 400 лева. По случая е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор, което се провежда под надзора на Окръжна прокуратура – Хасково. Налице е престъпление по чл. 242, ал.2, предл. 1 вр. чл. 18, ал. 1 НК, за което се предвижда наказание "лишаване от свобода" от 10 до 15 г. и глоба от 100 000 до 200 000 лева.

С постановление на наблюдаващия прокурор водачът на автомобила е задържан. При разглеждане на внесеното искане и за да се произнесе, Окръжен съд – Хасково взе под внимание, че от материалите по досъдебното производство се установява, че е налице обосновано предположение, че обвиняемият е извършил престъплението, за което е привлечен към наказателна отговорност. Налице са и косвени данни, че деянието е свързано и с други лица, неиздирени до този момент. Съдът намира, че е налице и втората предпоставка – опасност обвиняемият да се укрие с цел да избегне наказателната отговорност и да извърши друго престъпление. Видно от справката за съдимост, обвиняемият Б.Р.И. е неколкократно осъждан за различни деяния и осъжданията по тях очевидно не са изиграли своята възпитателно роля, поради което обвиняемият се явява лице с висока степен на обществена опасност. Допълнително е установено, че обвиняемият е без постоянна трудова заетост и има доста чести пътувания зад граница, което също създава опасност от укриване. С оглед на тези съображения съдът прие, че искането е основателно и взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Б.Р.И.

От началото на годината до момента митническите служители на МП "Капитан Андреево" са предотвратили 13 опита за пренасяне на близо 70 кг марихуана.