Митница
Инструменти
Шрифт

Над 10 кг марихуана в газова бутилка на лек автомобил с българска регистрация откриха митническите служители на МП Капитан Андреево.

На 16.07.2022 г. около 10.00 часа на изходящо трасе от България към Турция пристига лек автомобил с  плевенски регистрационен номер, управляван от български гражданин. Шофьорът с инициали А.В. от Плевен е пътувал сам. В зоната за митнически контрол той обявил, че няма нищо за деклариране.

Превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка, при която инспекторите откриват във вътрешната част на газовата бутилка в автомобила втора  с по-малки размери. Установено е, че тя съдържа два полиетиленови чувала със суха зелена листна маса, която при извършения полеви наркотест реагира на марихуана. Наркотичното вещество е с общо бруто тегло 10,180 кг и на стойност по цени за нуждите на съдебната система 40 720 лева.

По случая е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор, което се провежда под надзора на Окръжна прокуратура – Хасково. Водачът на автомобила А.В. е задържан за срок до 72 часа. Предстои държавното обвинение да внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.

Само през последните седмици митническите служители на МП Капитан Андреево откриха близо 20 кг наркотични вещества в напускащи страната леки автомобили с българска регистрация. Други 9,020 кг марихуана бяха открити наскоро в газова бутилка също на лек автомобил, управляван от български гражданин.