14
Нед, Апр
14 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Митнически служители откриха близо 7.5 кг контрабандни златни накити при проверка на автобус, съобщават от Агенция "Митници".

На 10 юли на МП "Капитан Андреево" пристига автобус, управляван от турски гражданин. Превозното средство, пътуващо от Турция за България, е селектирано за щателна митническа проверка, при която в специално изграден тайник, около двигателя, са открити 28 пакета. Те съдържали 2064 накита – пръстени, гривни, медальони, синджири, колиета. Според експертизата на вещото лице изделията са от 14-каратово злато с общо тегло 7487,79 грама на обща стойност 825 804 лева. Сред накитите има и 51 пръстена с диаманти, както и общо 70 пръстена, колиета и обици с естествени камъни, една златна диадема и три златни колана.

Накитите са задържани. По случая е образувано досъдебно производство, което се провежда от разследващ митнически инспектор под надзора на Окръжна прокуратура-Хасково. По разпореждане на наблюдаващия прокурор шофьорът А.Г. – 56-годишен турски гражданин, е бил привлечен към наказателна отговорност за престъпление по чл.242, ал.1 б “Д“ от Наказателния кодекс. Спрямо същия е била взета мярка за неотклонение парична гаранция от 5000 лева, както и забрана за напускане пределите на Република България.

Ето тук може да видите видео с разкритието: https://www.youtube.com/shorts/rxNm2bw5K3chttps://www.youtube.com/shorts/rxNm2bw5K3c