18
Пон, Окт
21 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Регионалните митнически дирекции /РМД/ ще бъдат премахнати, научи „Старият мост“ от абсолютно достоверен източник. Функциите им ще бъдат тотално орязани и най-вероятно ще останат да действат само като методически звена, както е било преди години. Така на практика в България ще останат да работят 9-те митници, които съществуват в настоящия момент, а 5-те РМД-та ще бъдат закрити.

Предложението е било направено на директорски съвет, свикан от шефа на Агенция „Митници“ ген. Ваньо Танов. То вече е изпратено в съответната комисия в Народното събрание и предстои да бъде утвърдено с постановление на правителството. Очаква се да влезе в сила от Нова година. Именно заради очакваното преструктуриране служители от дирекциите масово подават молби за преназначение в митниците.

В същото време се провежда конкурс за директор на РМД в Пловдив, под чиято шапка сега е свиленградската митница. Считаният за фаворит служител на дирекцията Димитър Аврамов се е отказал и е предпочел да бъде назначен за шеф на Митница Пловдив. До финала на конкурса са допуснати сегашният началник на дирекцията Павел Тонев и бившият Калин Ганчев. Двамата свиленградчани – Христо Русев и Димитър Стоилов Димитров, няма да се явят на третия етап – интервю. На Русев не са му достигнали 1,5 точки след защита на концепцията, а Димитров не се явил. Нашенецът Стефан Марков, който път кандидатстваше за РМД София, също не се е класирал.

Според запознати, щяло да бъде тактически неправилно да се прекрати конкурсът или пък да се допусне да бъдат назначени външни за системата хора, на които след премахването на РМД-тата трябва да се търси място в митниците.

СМ