07
Сря, Дек
26 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Митнически служители от Териториална дирекция Митница Бургас откриха 7279.40 грама златни накити при проверка на автобус, съобщават от пресцентъра на Агенцията.

Превозното средство с турска регистрация пристига на МП "Капитан Андреево" на 11 май на път от Турция за България. В зоната за митнически контрол шофьорът и 27-те пътници заявяват, че не внасят стоки, валута или парични средства за деклариране. Превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка, при която е открит специално изграден тайник зад акумулаторите. От укритието са извадени 22 пакета с бижутерски изделия от жълт метал. Извършената експертиза от вещо лице установява, че пакетите съдържат 7279.40 грама изделия от 14-каратово злато – проба 585. Задържани са 1702 златни накита – пръстени, гривни, обеци, медальони, синджири и колиета на стойност 669 704 лева.

По случая е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор под надзора на Окръжна прокуратура – Хасково. Контрабандните златни накити са задържани. Водачът – турски гражданин, с инициали А.Й., на 60 години е привлечен към наказателна отговорност и му е наложена парична гаранция в размер на 3000 лева и забрана за напускане пределите на страната, освен с разрешение на Окръжна прокуратура- Хасково.