03
Нед, Мар
27 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Митнически служители на ГКПП Капитан Андреево откриха 1256, 70 грама златни накити в хладилник в шофьорската кабина на товарен автомобил.

На 09.04.2022г. на граничния пункт пристига влекач с полуремарке с турска регистрация, превозващ стока от Турция за Полша. По метода „анализ на риска“ превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка. При пролъчване с рентгенова апаратура и последващия физически контрол между хранителни продукти в хладилника, намиращ се в шофьорската кабина, са открити 3 картонени кутии.  Те съдържали 170 накита – пръстени, гривни, медальони, синджири, колиета. Според експертизата на вещото лице откритите изделия са от 14- каратово  злато с общо тегло 1256.70 грама и са на стойност 118 129 лева.

Контрабандните златни изделия са задържани.

По случая е образувано досъдебно производство, което се провежда от разследващ митнически инспектор под надзора на Окръжна прокуратура Хасково. По разпореждане на обвинението водачът на товарния автомобил- 48- годишен турски гражданин, е привлечен към наказателна отговорност за престъпление по чл.242, ал.1б “Д“ от Наказателния кодекс. Спрямо него е взета мярка за неотклонение парична гаранция от 5000 лева, както и забрана за напускане пределите на България, освен с разрешение на прокуратурата.

Разследването по случая продължава.