17
Сря, Апр
28 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

За първото тримесечие на 2022 г. на пункта са заловени 50 кг недекларирани златни и сребърни накита на стойност близо 3 млн. лева

Близо 1 кг златни и над 3.5 кг сребърни накити на обща стойност 105 989 лева задържаха митническите служители при две проверки на автобус и лек автомобил.

При единия случай на 1-ви април на МП "Капитан Андреево" пристига автобус с турска регистрация, в който пътували 16 пътници от Турция за Румъния. Митническите служители селектират превозното средство за щателна проверка, при която в две раници, носени от една от пътничките - румънска гражданка, са открити пакети, съдържащи изделия от жълт метал. Според експертизата на вещото лице откритите изделия са от 14- каратово злато с общо тегло 920.73 грама на стойност 84 707 лева.

Контрабандно пренасяните златни накити са задържани. По случая е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор под надзора на Окръжна прокуратура-Хасково. Спрямо румънската гражданка с инициали Л.Б. е взета мярка за неотклонение „парична гаранция“, както и „забрана за напускане пределите на Република България”, освен с разрешение на Окръжна прокуратура – Хасково.

Голямо количество сребърни изделия са открити при друг случай - на 29-и март, когато на пункта пристига лек автомобил „BMW“, управляван от холандски гражданин от сирийски произход, който пътувал сам от Република Турция за Кралство Нидерландия. При извършената щателна митническа проверка в куфара между личния багаж на мъжа са открити пакети, съдържащи недекларирани изделия от бял метал в търговски количества. Според експертната оценка накитите са от сребро проба 925 с общо количество 3547 грама на стойност 21 282 лева. На нарушителя е съставен акт по Валутния закон.

За първото тримесечие на годината митническите служители на МП "Капитан Андреево" са задържали 50 кг недекларирани златни и сребърни накити на стойност близо 3 000 000 лева.