Митница
Инструменти
Шрифт

10 пъти повече са откритите златни и сребърни изделия през изминалата година в сравнение с 2020-а

Над 27 кг недекларирани златни накити на стойност 2 930 000 лева задържаха от началото на годината до момента митническите служители на МП Капитан Андреево.

По-голяма част от контрабандните бижута са открити през месец март при пет проверки на товарни и леки превозни средства, влизащи в страната от Турция. Накитите са били укрити най-често по тялото и дрехите на нарушителите, както и във фабрични кухини и специално изградени тайници в превозните средства. Заловеното количество изделия от благородния метал е рекордно за един месец, а и за близо тримесечен период. Най-голямото количество, над 10 кг е открито в началото на месец март. Инспекторите на пункта селектират за проверка товарен автомобил, превозващ стока от Турция за Кралство Нидерландия. В камерата и в стената на хладилника, в чекмедже с хранителни продукти и в чанта за спешна помощ са открити общо 31 пакета, опаковани с бяла хартия и прозрачно тиксо, съдържащи изделия от жълт и бял метал. Според направената от вещото лице експертиза накитите с общо тегло 10,267 кг са от 14- и 22-каратово злато на стойност 1 070 712 лева.През изминалата година пък на МП Капитан Андреево инспекторите са открили 174 кг контрабандни златни и сребърни накити, което е 10 пъти повече в сравнение с 2020 г.

Важно ! Кога се декларират благородни метали?

Всяко физическо лице, пренасящо благородни метали, които не попадат в обхвата на парични средства, скъпоценни камъни и изделия със и от тях следва да попълни и представи пред митническите органи декларация за паричните средства като това е задължително в случай, че влиза или напуска територията на ЕС. При пътуване към или от друга държава членка на ЕС подаването на декларация е при поискване от митническите органи.

Декларират се благородни метали, скъпоценни камъни или изделия със и от тях над следните количества:

- 37 грама злато и платина в необработен и полуобработен вид и монети без оглед на съдържанието на златото или платината;

- 60 грама бижута и аксесоари от сплави на златото или платината без оглед на съдържанието на златото или платината;

- 300 грама сребро в необработен и полуобработен вид и монети, както и бижута и аксесоари от сплави на среброто без оглед на съдържанието на среброто; - скъпоценни камъни, вградени в изделията, посочени по-горе.