Митница
Инструменти
Шрифт

50 броя бойни патрони, укрити в чорапи, заловиха митничарите на ГКПП Капитан Андреево.

На 17 март от Турция на пункта пристигнал лек автомобил с чужда регистрация, управляван от С.Я на 50 г. с двойно гражданство. Водачът не декларирал пренасянето на стоки и други валутни ценности. При последвала щателна митническа проверка във фабрична кухина, намираща се в багажното отделение на автомобила, митническите служители открили, укрити в чорапи, два броя картонени кутии, които съдържали общо 50 броя бойни патрони.

Окръжна прокуратура - Хасково е привлякла като обвиняем шофьора на леката кола. Наложена му е мярка парична гаранция в размер на 2 000 лв., както и забрана за напускане пределите на България без разрешение на прокуратурата.

Същия ден в товарен автомобил, превозващ стоки от Турция за Англия, са открити 938,28 гр. златни накити. По метода „анализ на риска“ превозното средство с чужда регистрация било селектирано за щателна митническа проверка. По време на инспекцията нарушения не били констатирани. При последвалия личен преглед на водача митническите служители открили 6 броя пакети, които били укрити в дрехите му – 4 в хастара на якето и по 1 в чорапите. В тях били поставени 938,28 грама златни накити – пръстени, медальони, синджири, колиета, обеци и гривни. Според експертизата на вещото лице откритите изделия били от 14 - каратово злато и са на обща стойност 86 321 лева.

Контрабандните златни накити са били задържани. Окръжна прокуратура- Хасково привлече като обвиняем шофьорът Б.А. - турски гражданин на 45 г. Спрямо него е взета мярка за неотклонение парична гаранция от 5 000 лв. и забрана за напускане пределите на страната.