14
Нед, Юли
17 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Митническите служители откриха 14.5 кг марихуана при проверки на два леки автомобила, излизащи от страната, съобщават от пресцентъра на Агенция "Митници".

На 11.03.2022 г. на ГКПП Капитан Андреево в посока България към Турция на трасе изходящи леки автомобили и автобуси пристига лек автомобил Volkswagen Phaeton с българска регистрация. Автомобилът е управляван от български гражданин (софианец), който пътувал сам. Превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка, при която в газовата бутилка са открити 2 полиетиленови чувала със суха тревиста маса. При направения полеви наркотест сухата маса реагира на марихуана. Наркотичното вещество е с общо бруто тегло 12,090 кг на стойност по цени за нуждите на съдебната система 48 360 лева.

Ден след това в друг лек автомобил Mercedes с българска регистрация, излизащ от страната към Турция са открити 4 прозрачни полиетиленови пакета, съдържащи марихуана. В автомобила, управляван от български гражданин отново от София пътували жена и малолетната ѝ дъщеря. Наркотикът е открит в детско столче, поставено на задната седалка. Общото бруто тегло на марихуаната е 2.410 кг на стойност по цени за нуждите на съдебната система 9640 лева.

По случаите са образувани досъдебни производства от разследващи митнически инспектори под надзора на Окръжна прокуратура-Хасково. С постановление на наблюдаващите прокурори на водачите на леките автомобили са повдигнати обвинения по чл.242 ал.2, във вр.чл 18 ал.1 от НК.