Митница
Инструменти
Шрифт

Митнически служители от Териториална дирекция Митница Бургас откриха недекларирани 100 010 британски паунда под седалка на товарен автомобил. На 24.02.2022 г. камионът с чужда регистрация пристига на Митнически пункт Капитан Андреево на изходящо трасе от България.

Превозното средство е пътувало без товар от Великобритания за Турция. В зоната за митнически контрол шофьорът - турски гражданин, е обявил, че няма нищо за деклариране. При последвалата проверка митническите служители откриват увити в тениска под пасажерската седалка в кабината на камиона 13 пакета, опаковани с тъмно фолио. Установено е, че всеки от пакетите съдържа по 5 пачки британски паунда в купюри по 10 и 20 GBP. Общата сума недекларираната валута е 100 010 британски паунда с левова равностойност 234 358 лв.

Контрабандно пренасяните парични средства са иззети. По случая е образувано бързо производство от разследващ митнически инспектор от ТД Митница Бургас, което се провежда под надзора на Районна прокуратура – Хасково, Териториално отделение – Свиленград.

Престъплението е квалифицирано по чл.251, ал.1 от Наказателния кодекс. Спрямо обвиняемия е взета мярка за неотклонение „гаранция“ в размер на 5000 лева.