24
Сря, Юли
37 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт
Готвят дисциплинарно наказание за двамата, обвинени в преписване

Много високи резултати постигнаха свиленградските митничари на тестовете за професионална компетентност, които се проведоха на 12 и 13 октомври. От 236 явили се тукашни служители 25 са получили отлични оценки, а едва трима са със „среден“. Със служебни двойки пък са двамата наши митничари, които бяха отстранени от изпита с обвинение, че са преписвали един от друг.

Анализът на резултатите показва, че особено добре са се справили служителите на специализираните тестове. От 34 души от различните отдели 27 на сто са получили отлични оценки. С 5, 70 са оценени работите на Димитрина Бояджиева, Димитър Димитров, Живко Адамов, Николай Колев и Петя Цветкова. Отличен /5, 55/ пък имат Павел Павлов, Стефан Стефанов, Петко Айръков и Нина Попова.

Нашенци са се представили подобаващо и на общия тест. На него 16 души са получили отлични оценки. С 5, 70 са Валентина Грозева, Георги Георгиев, Иван Данев, Стойчо Пелтеков, Христо Колев, Живка Тодорова и Милена Димитрова, а с 5, 55 – Ангела Христова, Константин Глушков, Мариана Вангелова, Ангел Ангелов, Веселина Панайотова, Димитър Костадинов, Красимир Костадинов, Николай Проданов и Петър Недев. Преобладаващото мнозинство митничари от Свиленград са изкарали добър и много добър успех. Като цяло служителите на Регионалната митническа дирекция – Пловдив, под шапката на която е и тукашното териториално управление,  имат най-висок среден резултат сред колегите си от страната с оценка 4,76 и само 11% служители с оценка под 4.00.

Само двама свиленградски митничари – Златко Здравков и Георги Цингов, са получили двойки, но не поради незнание, а служебни. Както „Старият мост“ писа, служителите бяха отстранени от залата, а работите им – анулирани, понеже се консултирали помежду си за отговорите. „На първо време дисциплинарният съвет ще разгледа възможностите за наказанието им - сподели пресаташето на Агенция „Митници“ Вяра Генова. - Най-вероятно ще бъдат санкционирани, понеже реално са нарушили заповед на директора.“ Така при подбора за предстоящото съкращение двамата ще имат и двойки от теста, и дисциплинарно наказание, което прави оставането им на работа доста несигурно.

Новото щатно разписание в системата на митниците вече е готово.  Шефът на Агенцията ген. Ваньо Танов съобщи, че този петък се подписва споразумение за стартиране на структурната реформа. Предвижда се общо 750 души да останат вън от системата. Засега е известно, че от свиленградската митница ще бъдат съкратени 49 души, назначени с трудов договор. Щатът е орязан с 1 главен, 20 старши и 4 младши митнически специалисти, 12 технически сътрудници и 12 митнически сътрудници. Тепърва ще стане ясно колко държавни служители и на какви длъжности ще бъдат омахани, но се очаква с тях общият брой на съкратените да достигне предварително обявеното число - 64. Резултатите от тестовете няма да бъдат единственият критерий за персоналния кадрови подбор. При цялостната атестация ще се дават точки за висше образование, владеене на чужд език, заловена контрабанда. Въведен е и критерий „репутация“. При преценката на доброто име на служителя обаче е възможно да има субективен момент и някой да получи 5 точки, а друг – 15 и така да бъде изтеглен“ от зоната на отпадащите. Очаква се около Коледа определените за съкращение да получат „честитките“ си.

До 20 дни няма да остане нито едно лице с протекции в митниците, ако ми посочите такъв, ще си подам оставката, заяви по телевизията в четвъртък  Ваньо Танов. Той призна, че родните митници са разядени от корупция и затова трябва да се изгради митническо разузнаване. Парите от съкратените служители щели да отидат за повишаване на заплатите. Сега един митничар вземал около 380 лв. заплата, а Танов си пожела тя да стане поне 600 лв.

Стефка КОЛЕВА