24
Сря, Юли
36 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Трима арестувани, сред тях и организаторът на наркоканала. Още 79 кг от същата дрога бяха задържани при друг случай

 

Над 45 кг хероин, укрити в туристически автобус, бяха иззети при специализирана операция в сряда през нощта, съобщиха от Агенция „Митници“. В нея са участвали служители на ГДБОП, Агенция “Митници”, областните дирекции в Пловдив, Хасково и София. След пристигането му на ГКПП Капитан Андреево автобусът, пътуващ от Истанбул за Западна Европа, бил селектиран по метода анализ на риска и при проверката митническите служители открили наркотика. След това возилото било оставено да продължи пътя си и проследено до Пловдив. Там антимафиотите задържали двама мъже, които очаквали пратката. В хода на продължаващите действия по пресичането на наркоканала, по-късно в София е задържан и организаторът му.

Количеството на иззетия наркотик е над 45 килограма. Дрогата била укрита в три пътнически сака и опакована в 90 пакета, посипани с червен пипер. Стойността й по цени за нуждите на съдопроизводството е около 6 милиона лева.
Задържаните в Пловдив са Ц.И. /32 г./ и Б.И. /53 г./, а заловеният в София е 42-годишният П.Ц.
Реализацията е осъществена под наблюдението на прокуратурата. По случая е образувано досъдебно производство в Окръжна прокуратура – Хасково.

Близо 79 кг хероин пък беше задържан на ГКПП Капитан Андреево от служители към специализирания отдел за борба с наркотрафика на Митница Свиленград няколко дни по-рано. Пратката е била засечена при проверка на лек автомобил „Ситроен Ксара Пикасо" с немска регистрация, пътуващ от Турция за Германия. Наркотичното вещество било укрито в специално изработен двоен под на автомобила и разпределено в 152 пакета с общо тегло 78,860 кг. Стойността на заловената пратка по цени за нуждите на съдопроизводството възлиза на 9 875 000 лева. Цената му на черния пазар обаче е многократно по-висока.
Освен шофьора - 37-годишен турски граждани с инициали Х.А., притежаващ и немски паспорт, в колата е пътувал и друг турски гражданин – И. П. на 34 години.

СМ