Митница
Инструменти
Шрифт

Митническите служители от Териториална дирекция Митница Бургас от граничния пункт с Турция Капитан Андреево задържаха над 1.2 кг златни накити при проверка на товарен автомобил.

На 06.12.2021 г.  на МП Капитан Андреево влекач с полуремарке с турска регистрация влиза в страната от Турция на път за Германия. Водачът - турски гражданин, представя редовни документи за превозваната стока. По метода „анализ на риска“ превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка, при която не са констатирани нарушения.

При последвалия личен преглед на шофьора в джобовете на якето му са открити 4 пакета с 511 бижутерийни изделия - гривни, пръстени, синджири, медальони, колиета, обеци, закопчалки, всички от жълт метал. Направената от вещото лице експертиза установява, че накитите са  от 14- каратово злато и са с общо тегло 1263.21 грама на стойност 101 056 лева.

Контрабандните златни бижута са задържани. По случая е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор под надзора на Окръжна прокуратура-Хасково.

По разпореждане на Окръжна прокуратура-Хасково водачът на товарния автомобил Р.Я., на 43 г., турски гражданин, е привлечен към наказателна отговорност за престъпление по чл. 242 ал.1 б „Д“ от Наказателния кодекс. Спрямо него е взета мярка за неотклонение „Гаранция в пари“, както и „Забрана за напускане пределите на Република България”, освен с разрешение на Окръжна прокуратура-Хасково.

От началото на годината до момента при проверки на МП Капитан Андреево митническите инспектори са задържали над 170 кг златни и сребърни накити, което е 10 пъти повече в сравнение с миналата година.