Митница
Инструменти
Шрифт

Близо 2300 парфюма и текстилни изделия с лого на световно известни марки задържаха митническите служители на ГКПП Капитан Андреево. Стоките са открити при проверки на пет автобуса през последната седмица на ноември.

При един от случаите на 22.11.2021 г. около 15.30 часа на граничния пункт пристига автобус с турска регистрация, пътуващ по редовната линия Истанбул-Букурещ. Един от пътниците декларира, че пренася парфюми и текстилни изделия. Превозното средство е отклонено за щателна проверка, при която митничарите установяват, че пренасяната стока носи емблеми на световни марки. В багажното отделение, в няколко сака и кашони, са открити 900 парфюма с логото на общо 10 световноизвестни марки. Освен тях инспекторите откриват още 153 текстилни изделия - якета и спортни комплекти, носещи емблемите на известни брандове.

В следващите два дни в други  четири автобуса с румънска и турски регистрации, влизащи в страната от Турция, при извършените щателни митнически проверки са открити общо 865 парфюма и тоалетни води и 334 дрехи, носещи фигуративно и словесно изображение на известни марки.

В изпълнение на Европейския Регламент 608/2013 относно защитата на правата върху интелектуалната собственост стоките са задържани и за случаите ще бъдат информирани правопритежателите на търговските марки.

От началото на годината до момента митническите служители на МП Капитан Андреево са задържали близо 1 000 000 артикула, по-голяма част от които парфюми и текстилни изделия със знаци на регистрирани търговски марки.