Митница
Инструменти
Шрифт

4,881 кг недекларирани златни накити на стойност 400 242 лева откриха митническите служители от МП Капитан Андреево в тайник на автобус.

Превозното средство с турска регистрация пристига на Митнически пункт Капитан Андреево на 13.11.2021 г. около 22,20 часа на входящо трасе от Турция. Автобусът пътува по маршрут от Турция за Сърбия през България, управляван от водач турски гражданин.

В зоната за митнически контрол шофьорът и пътниците заявяват, че нямат нищо за деклариране. Превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка, включително с рентген. При последвалия физически контрол митническите инспектори откриват специално изграден тайник  във фабрична кухина, намираща се в пода на тоалетната на автобуса.

От укритието са извадени 30 облепени с тиксо пакета с бижутерски изделия от жълт метал. Извършената експертиза от вещо лице установява, че пакетите съдържат 4881 грама изделия от 14-каратово злато - проба 585. Задържани са 637 златни накити – пръстени, гривни, обеци, медальони, синджири и колиета на стойност 400 242 лева.

По случая е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор под надзора на Окръжна прокуратура - Хасково.

Контрабандните златни накити са задържани. Водачът М.Д., на 61 г., е привлечен към наказателна отговорност и му е наложена парична гаранция в размер на 7000 лева. Наложена му е и „Забрана за напускане пределите на Република България”, освен с разрешение на Окръжна прокуратура - гр. Хасково.