09
Пет, Дек
29 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Златни и сребърни бижута за 227 000 лева откриха в тайник на автобус митническите служители от ГКПП Капитан Андреево.

Автобусът с турска регистрация пристигнал на граничния пункт на 29 октомври т. г. на път от Турция през България за Република Северна Македония. По метода „анализ на риска“ превозното средство било селектирано за щателна митническа проверка. В тайник, направен от дясната страна на двигателя на превозното средство, митническите служители открили 26 облепени с тиксо пакети, в които имало накити от бял и жълт метал.

Извършената експертиза от вещо лице е установила, че пакетите съдържат 2730 грама изделия от 14 - каратово злато - проба 585, и 1417 грама изделия от сребро - проба 925. Стойността на контрабандно пренасяните общо 4147 грама изделия от благородни метали е 226 902 лева.

Контрабандните златни и сребърни накити са задържани. По разпореждане на Окръжна прокуратура – Хасково, 50-годишният водач на автобуса, който е с двойно гражданство – турско и северномакедонско, е привлечен към наказателна отговорност. Наложена му е мярка за неотклонение „Гаранция“ в размер на 3 000 лева, както и забрана за напускане пределите на Република България, освен с разрешение на Окръжна прокуратура – Хасково.

СМ