09
Вт, Авг
27 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Окръжна прокуратура -Хасково привлече като обвиняем турски гражданин за контрабанда на златни и сребърни накити за 1 136 935 лева, съобщиха от Апелативна прокуратура – Пловдив.

На 10.07.2021 г., на ГКПП - Капитан Андреево, на трасе „Входящи леки автомобили и автобуси“, пристигнал автобус с чужда регистрация, пътуващ от Турция през България за Северна Македония. По метода „анализ на риска“ превозното средство било селектирано за щателна митническа проверка. В тайник под пода на багажното отделение на превозното средство митническите служители са открили 27 пакета, в които били укрити изделия от жълт и бял метал – пръстени, гривни, медальони и обици.

Според експертизата на вещото лице, откритите изделия от жълт метал с общо тегло 13 272,14 грама, са от 14-каратово злато, а изделията от бял метал, с общо тегло от 7 905 грама, са от сребро, проба 925. Всички бижутерийни изделия са на обща стойност от 1 136 935 лева.

Контрабандните златни и сребърни накити и автобуса са били задържани. По случая е образувано досъдебно производство, което се провежда от разследващ митнически инспектор.

По разпореждане на Окръжна прокуратура – Хасково, стюардът в автобуса - Д.Г., на 45 г., турски гражданин, е бил привлечен към наказателна отговорност за престъпление по чл. 242 ал.1 б „Д“ от Наказателния кодекс. Спрямо него е била взета мярка за неотклонение „Гаранция“ в размер на 5 000 лева, както е и наложена „Забрана за напускане пределите на Република България”, освен с разрешение на Окръжна прокуратура - Хасково. Разследването по случая продължава.